Afgelopen vrijdag is de ramadan begonnen. Er zijn verschillende initiatieven om Nederlanders ‘bewuster’ te maken van de ramadan en om moslims tegemoet te komen.
Tijdens de islamitische vastenmaand is voor moslims tussen zonsopgang en zonsondergang eten, drinken, roken en seks uit den boze. Wie ziek, zwanger of ongesteld is, mag het vasten overslaan, maar moet het doorgaans wel op een andere datum inhalen. De ramadan eindigt met het Suikerfeest en dan mogen moslims weer volop eten.
In Nederland zijn er verschillende initiatieven om moslims te helpen de ramadan door te komen, maar ook om niet-moslims ‘bewust te maken’ van ramadan-vierende landgenoten. Elsevier zet een aantal initiatieven en maatregelen op een rij.
Vrij voor Suikerfeest
Het Suikerfeest valt dit jaar op maandag 26 juni, maar begint al de avond ervoor. In grote steden gaan scholen praktisch om met de viering van het Suikerfeest. Scholen met veel moslimleerlingen roosteren op de dag van het Suikerfeest een studiedag in, net als afgelopen jaar.
Op andere scholen kunnen leerlingen op basis van artikel 13 van de Leerplichtwet 1969 vrij vragen. In dat artikel is de vrijstelling voor plichten die voortkomen uit godsdienst of levensovertuiging vastgelegd.
Incidentvrij ramadan
Landelijk beleid is er niet, maar een aantal gemeenten heeft extra maatregelen genomen om eventuele overlast door de ramadan te beperken. Omdat er pas na zonsondergang weer mag worden gegeten, komen veel mensen dan bij elkaar en hangen groepen jongeren meer rond op straat, vooral in grotere steden.
In Haarlem hadden buschauffeurs afgelopen jaar veel last van incidenten tijdens de ramadan. In die maand werden zeven bussen bekogeld met stenen, veelal na zonsondergang.
Hoewel de politie geen koppeling maakt tussen de ramadan en een toename aan incidenten (‘Daar moet je voorzichtig mee zijn’), worden preventief extra agenten ingezet. Ook wordt er samengewerkt met moskeeën en worden extra activiteiten georganiseerd voor jongeren om te voorkomen dat zij in groepen gaan rondhangen op straat.
Volgens onze bloggers
Afshin Ellian: ‘Ramadan is Allahs geweld tegen het menselijk lichaam’
Om diezelfde reden werken ook in Hilversum buitengewoon opsporingsambtenaren en wijkagenten ’s avonds en ’s nachts door. De gemeente Utrecht zet eveneens extra toezichthouders in tijdens de ramadan.
De gemeente Gouda heeft strengere maatregelen genomen. Op bepaalde plekken in de stad geldt tot het eind van de ramadan tussen negen uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends een samenscholingsverbod.
‘Geen woorden, maar dadels’
De fractie van D66 in Helmond wil moslims met een ludieke actie een hart onder de riem steken. De partij liet vrijdag via Twitter weten ‘30 dadels’ naar moskeeën te sturen in het kader van de ramadan. ‘Geen woorden, maar dadels. D66 voor een inclusieve samenleving,’ aldus de partij. De actie kreeg op Twitter veel spottende reacties.
30 dadels naar #moskeeën in het kader van de #Ramadan. Geen woorden, maar #dadels. #D66 voor een inclusieve samenleving #inclusie pic.twitter.com/2Gy6Kcsp4y
— D66 Helmond (@D66Helmond) May 26, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ramadan-challenge
Sinds enkele jaren is er een trend gaande, waarbij een moslim aan niet-moslims kan vragen om één dag mee te vasten. Als tegenprestatie wordt een bedrag overgemaakt naar een goed doel. Het is een trend die is overgewaaid uit Amerika.
Bidden voor moslims
De Stichting voor Evangelie & Moslims heeft een speciale gebedskalender voor christenen gemaakt, waarmee ze tijdens de ramadan kunnen bidden voor moslims. Waarom? Volgens de stichting zijn veel moslims ‘serieuzer bezig met hun geloof’ en gaan ze op zoek naar een ontmoeting met God.
‘Moslims geloven dat tijdens de ramadan de hemel meer open is,’ aldus de stichting. Voor elke dag wordt een onderwerp van het gebed genoemd, waaronder vluchtelingen, voormalige moslims die zich tot het christendom hebben bekeerd, en huwelijksdwang.
Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>
‘Dit is de tijd waar ze zekerder kunnen zijn van Gods zegen en vergeving. Het is goed om bewust te zijn van wat er allemaal speelt onder moslims in Nederland. Dat helpt ons om gericht te bidden en de onderwerpen bij God te brengen, met als doel dat meer moslims tot geloof in Jezus Christus komen.’ Het einddoel is dus nog altijd om moslims te bekeren.
De EO geeft christenen daarnaast tips voor tijdens de ramadan. Christenen wordt onder meer aangeraden om ‘geduld te hebben met hun islamitische naasten’ en om vooral in te gaan op uitnodigingen voor ramadan-festiviteiten.
Ramadan-schap
Supermarktketen Albert Heijn zet sinds een aantal jaar speciale ramadan-schappen op in een aantal filialen. In die schappen zijn speciale producten te krijgen, zoals dadels in grootverpakkingen. Op de website van Albert Heijn zijn bovendien recepten te vinden die passen bij de islamitische eetgewoonte.
De actie van Albert Heijn krijgt steun, maar ook kritiek. Men vindt dat de supermarkt niet genoeg aandacht besteedt aan Nederlandse gewoontes zoals Pasen en Zwarte Piet, maar wel een heel ramadan-schap opzet.