De vrije zeevaart door het Suezkanaal staat door aanhoudende Houthi-aanvallen op vrachtschepen onder immense druk. Gijs Tuinman (BBB) vindt dat de Europese Unie deze groepering op de EU-terreurlijst moet plaatsen.
Onlangs werd een tanker van een Israëlisch-Nederlands bedrijf geraakt door een in Iran geproduceerde drone, vanaf het Arabisch Schiereiland gelanceerd door Jemenitische Houthi-rebellen. Het Nederlandse Ministerie van Defensie ondersteunde een militaire tegenactie van de Britten en Amerikanen. Dat is goed nieuws. De volgende stap moet zijn om de Houthi’s diplomatiek te isoleren door ze te plaatsen op de EU-terreurlijst.
Houthi’s, Hamas en Iran: één netwerk
Jemen lijkt op het eerste gezicht, als verafgelegen land in het Midden-Oosten, een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Het Westen schenkt weinig aandacht aan de burgeroorlog die er woedt sinds 2014. Daarbij staat de soennitische regering – gesteund door Saudi-Arabië en andere Arabische landen – tegenover een sjiitische minderheidgroep, de Houthi-terroristen. Zij krijgen steun van Iran.
Behalve de Houthi’s financiert Iran ook Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen, met in totaal circa 100 miljoen euro per jaar. Het regime is een architect van terreur, dwars door het Midden-Oosten. Het Iraanse terreurnetwerk bedreigt de vrije zeehandel op het mondiaal belangrijke traject door het Suezkanaal, de Rode Zee en de Golf van Aden, waar Jemen aan ligt. Ruim tien procent van álle wereldhandel passeerde in 2021 langs de kusten van Jemen: de duizelingwekkende som van één triljoen dollar!
Sinds de brute aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 betuigen de Houthi’s steun aan de Palestijnse terreurorganisatie en hebben ze gezworen schepen van Israël en bondgenoten aan te vallen die hun kusten passeren. Veel schepen maken nu liever de veiligere maar (tot wel 170 procent) duurdere omweg rond Zuid-Afrika.
Intussen zijn naast Israëlische ook schepen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en zelfs Hong Kong, Liberia en Gabon slachtoffer geworden. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse reders durft voorlopig niet langs Jemen te varen, en het Deense Maersk evenmin.
Militaire en diplomatieke actie nodig
Het Westen kon niet argeloos toekijken. Een Brits-Amerikaanse operatie, met niet-
operationele militaire steun van Nederland, schakelde in één nacht meer dan zestig militaire doelen uit op zestien locaties in Jemen.
Nederland moet van de gelegenheid gebruikmaken en 22 januari op de vergadering van Europese buitenlandministers pleiten om de Houthi’s diplomatiek, economisch en militair te isoleren. Een plek op de EU-terreurlijst is een krachtig diplomatiek signaal aan de wereld.
Op die manier kan de EU fondsen en andere financiële middelen van een terreurgroep binnen haar grondgebied te bevriezen. Houthi-vertegenwoordigers wordt toegang tot de EU ontzegd. Andere landen komen onder druk te staan om hun banden met de organisatie te verbreken.
Vloek over de joden
Wie nog twijfelt over de intenties van de Houthi-rebellen, kan zijn oor te luisteren leggen aan hun officiële slogan, ‘Ansar Allah’. Oftewel ‘God is de grootste’. Gevolgd door: ‘Dood aan Amerika, dood aan Israël, een vloek over de joden, overwinning aan de islam!’
Deze slogan hebben zij nadrukkelijk afgekeken van het Iraanse ‘Dood aan Amerika!’ Ook dat maakt ze een uitstekende kandidaat voor de EU-terreurlijst.