Timmermans is zeker dat hij nieuwe EC-voorzitter wordt

Brussel-correspondent Jelte Wiersma (midden) interviewt vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans - ANP

PvdA’er  Frans Timmermans is ervan overtuigd dat hij de opvolger wordt van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. ‘Voor andere baantjes heb ik totaal geen interesse,’ zei hij maandag tegen NU.nl.

Timmermans – eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie – deed zijn uitspraken in Maastricht, na afloop van het eerste verkiezingsdebat voor de Europese Verkiezingen. Die verkiezingen zijn in Nederland op 23 mei.

In Maastricht was maandagavond de aftrap van een reeks debatten voor politici die voorzitter van de Europese Commissie willen worden. Aanwezig waren Frans Timmermans (sociaal-democratische groep), de Belg Guy Verhofstadt (liberalen), Bas Eickhout (Europese Groenen), de Sloveense Violeta Tomic (de linkse groep EUL/NGL) en de Tsjech Jan Zahradil (Europese Conservatieven). Grote afwezige was de Duitser Manfred Weber (Europese Volkspartij).

Overwegend jong publiek

Timmermans adviseerde tijdens het debat kiezers om ‘groen’ te stemmen. Bas Eickhout knikte instemmend, waarop Timmermans haastig benadrukte dat niet alleen groene partijen staan voor het klimaat. ‘We moeten het samen doen, dan kunnen we de liberalen aan boord krijgen, hoop ik,’ zei Timmermans. ‘En dan krijgen we echt zaken gedaan. Het is jullie toekomst, er is geen tijd te verliezen,’ gaf hij het overwegend jonge publiek in Limburg mee.

Beide Nederlandse kandidaten beloofden de leiding in het klimaatbeleid te nemen, als zij Commissievoorzitter worden. Als Europa niet de goede klimaatdoelen stelt en de juiste investeringen stimuleert, zullen we elektrische auto’s uit China moeten importeren, zei Eickhout.

Guy Verhofstadt zei namens de liberalen dat landen die in aanmerking willen komen voor handelsakkoorden zich achter de klimaatdoelen van Parijs moeten scharen, dus ook de Verenigde Staten. Jan Zahradil van de Conservatieven pleitte voor realisme. Hij wees erop dat sommige landen niet klaar zijn voor een snelle energietransitie, doelend op de kolenindustrie in het oosten van Europa. Op het verwijt dat hij een ‘dinosaurus’ is, zei de Tsjech: ‘Niet erg, ik heb altijd van Jurassic Park gehouden.’ Zahradil was ook de enige die niet pleitte voor meer regulering bij grote techbedrijven zoals Google en Facebook: ‘Ik denk dat we een hoop hebben gedaan op dit gebied.’

FVD wel of niet bij Conservatieven?

Zahradil zei tegen NU.nl dat hij denkt dat de Nederlandse nieuwkomer Forum voor Democratie (FVD) ‘een aantal parlementariërs’ zal leveren na de Europese verkiezingen. De ChristenUnie, die al in de partij zit, heeft al laten weten dat het een lidmaatschap van FVD helemaal niet ziet zitten. ‘Mocht Forum na de Europese verkiezingen van 23 mei bij de ECR-fractie aankloppen, dan zullen wij ons daartegen verzetten en tegenstemmen,’ liet de partij in februari weten in een verklaring. FVD wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt en wil ‘dus niet hervormen maar breken’. ‘Daarbij zijn we het volstrekt oneens met onder andere het harde migratiestandpunt en de pro-Poetin houding van Thierry Baudet en zijn partij.’

‘Ik denk dat dit een vraag is voor die twee partijen: kunnen deze twee partijen onder één paraplu leven, of moeten we op zoek naar een andere oplossing,’ zei Zahradil.

Macron wil rechts-populisme tegengaan

De Franse president Emmanuel Macron gaat in de aanloop naar de verkiezingen vooral de strijd aan met het rechts-populisme. In een open brief in tal van Europese kranten beschreef hij een maand geleden hoe Europa moet worden gered van de ondergang.

Meer over de Europese Unie: Dit zijn de stijgers en dalers in Brussel

‘Over enkele weken zullen de Europese verkiezingen beslissend zijn voor de toekomst van ons continent,’ schreef Macron op urgente toon in een brief die onder meer verscheen in de Nederlandse dagbladen de Volkskrant en NRC en in grote buitenlandse kranten als Le Monde (Frankrijk), Die Welt (Duitsland) en The Guardian (Verenigd Koninkrijk). Volgens de Franse president was Europa sinds de Tweede Wereldoorlog ‘nooit eerder zo noodzakelijk’, maar was het continent sinds 1945 ook ‘nog nooit zo in gevaar als nu’.

Tour door Europa

In Macrons ogen is het vertrek van de Britten uit de Europese Unie het symbool van de dreigende ondergang van Europa: ‘De Brexit is ook een symbool van de Europese valstrik,’ betoogde hij. Die valstrik schuilt wat hem betreft niet in het wel of niet deel uitmaken van de EU, maar in de ‘leugens en de onverantwoordelijkheid die haar te gronde kunnen richten’. Het Britse volk is volgens Macron voorgelogen door ‘profiteurs van de woede’. De Britten werd ‘isolationistisch nationalisme’ voorgespiegeld, dat niets te bieden heeft.

Om de ramp af te wenden deed Macron een aantal voorstellen. Ook is een groep partijfunctionarissen op verkiezingstournee door Europa. Die functionarissen zouden in Nederland gesprekken hebben gehad met GroenLinks en D66, maar ook met premier Rutte, meldde Het Parool maandag.

De leiders van een aantal nationalistische partijen die Macron wil bestrijden, kwamen donderdagavond bijeen in de Tsjechische hoofdstad Praag om de krachten te bundelen in aanloop naar de verkiezingen. Onder anderen PVV-leider Geert Wilders en Marine Le Pen van het Franse Rassemblement National hopen op een ‘nieuwe Europese harmonie’. Zo willen ze gehoor geven aan de oproep van de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini om een eurosceptische alliantie te vormen.