Onthullingen

Boek over Trumps Witte Huis: de opvallendste punten

04 januari 2018Leestijd: 4 minuten

Journalist Michael Wolff interviewde president Donald Trump, de meeste leden van diens staf en mensen om hen heen, tijdens de presidentscampagne en Trumps eerste jaar als president. Wolffs boek, Fire and Fury: Inside the Trump White House, komt pas op 9 januari uit, maar veel van de inhoud is al bekend.

In Washington wordt reikhalzend uitgekeken naar Wolffs boek, dat vol sappige onthullingen staat. Naar goed gebruik bij boeken over Amerikaanse politici, is de inhoud al uitgelekt vóór de officiële publicatiedatum.

Het Witte Huis is niet blij met het boek, blijkt uit de officiële reactie: ‘Dit boek is gevuld met valse en misleidende verhalen van individuen die geen toegang tot of invloed in het Witte Huis hebben.’

De inhoud is onder meer gelekt naar het Canadese dagblad National Post en de Amerikaanse nieuwswebsite Politico. Elsevier Weekblad zet de meest opvallende gelekte passages uit het boek op een rij:

1. Trumps team maakte zich zorgen over zijn vermogen om informatie te verwerken en beslissingen te nemen

Naaste medewerkers van Trump vertellen dat hij niets leest. Hij bladert zelfs niks door, maar vertrouwt blindelings op zijn expertise, hoe irrelevant die ook is. De president haalt hard uit naar mensen die hem tegenspreken. Voormalig stafhoofd Katie Walsh: ‘Het was alsof je probeerde uit te vinden wat een kind wil.’

2. Trump klaagde dat hij ‘omringd was door idioten’

Wolff: ‘In de politiek moet er iemand verliezen, maar iedereen denkt te kunnen winnen. En je kan pas winnen als je gelooft dat je zal winnen. Maar dit gold niet voor Trump.’ Trump klaagde er herhaaldelijk over dat zijn campagne slecht was en noemde iedereen die erbij betrokken was ‘losers’. Trump was er van overtuigd dat de campagnemedewerkers van Hillary Clintons winnaars waren. ‘Zij hebben de besten en ik de slechtsten,’ zei hij vaak. Vooral aan boord van zijn vliegtuig klaagde Trump graag. Zo zei hij dat hij ‘omringd was door idioten’.

3. Campagnemanager verwachtte verlies

Campagnemanager Kellyanne Conway vertelde de pers in haar kantoor in de Trump Tower dat zij verwachtte dat Trump zou verliezen en gaf de schuld daarvan aan het hoofd van het Republikeinse Nationaal Comité, Reince Priebus.

4. Nationaal Veiligheidsadviseur nam geld aan van Rusland en verwachtte ook verlies

De voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, is er herhaaldelijk door vrienden voor gewaarschuwd om zich 45.000 dollar (37.300 euro) te laten betalen voor een toespraak in Rusland. Flynn zei hierop dat ‘dit alleen een probleem zou zijn als we winnen’.

5. Trump wilde geen geld meer aan de campagne uitgeven

Trump zou geen 50 miljoen dollar (41,4 miljoen euro) uit eigen zak hebben willen betalen om de campagne tot de verkiezingsdag gaande te kunnen houden. Uiteindelijk leende hij 10 miljoen (8,3 miljoen euro) dollar aan de campagne, die onmiddellijk moest worden terugbetaald zodra het geld ergens opgehaald kon worden.

6. Waarom Trump van McDonald’s houdt

Volgens Wolff is Trump al zijn hele leven bang om vergiftigd te worden en is dat de reden dat hij graag bij McDonald’s eet. ‘Niemand weet dat hij komt en het eten is veilig van tevoren bereid.’

7. Voormalig chief strategist Steve Bannon noemt een ontmoeting tussen Donald Trump Junior en enkele Russen ‘verraderlijk’.

Bannon vertelt dat het Donald Trump Junior een goed idee leek om een bijeenkomst te organiseren met gezanten van een buitenlandse overheid, in de Trump Tower, zonder advocaten. ‘Zelfs als je dat niet verraderlijk, onpatriottisch of een slechte zaak vindt, en ik vind het dat allemaal, dan had je meteen de FBI moeten bellen’.

President Trump reageerde woedend op Bannon en zegt dat die ‘zijn verstand verloren heeft’.

8. Ivanka Trump maakt graag grappen over haar vaders kapsel

Trump heeft zijn haardracht vaak verdedigd in de media, omdat er de spot mee werd gedreven. Zijn dochter deed dit echter ook graag. In een grap die ze vaak vertelt, steekt Ivanka de draak met de techniek achter haar vaders kapsel. Ze vertelt dat Trump bovenop kaal is en daarom al het haar rond de kale plek in een punt naar boven kamt. Dan kamt hij die punt één kant op en zet hem vast met haarlak. De kleur, zo vertelt Ivanka, komt van een kleurspoeling die donkerder hoort te zijn, maar door haar vaders ongeduld haalt hij de spoeling er te snel uit, met oranje-geel als resultaat.

9. Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner maakten plannen voor een presidentscampagne voor Ivanka.

Wolff schrijft: ‘De twee hadden afgesproken dat als de mogelijkheid zich voordeed, zij voor het presidentschap zou gaan’. Ivanka maakte er grappen over dat niet Hillary Clinton, maar zijzelf de eerste vrouwelijke president zou zijn.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.