Amerika

Trump na conflict met stafchef: ‘De muur is de muur’

18 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Wel of geen muur langs de Mexicaanse grens? Die vraag speelt op na opmerkingen van John Kelly, de stafchef van het Witte Huis. Kelly zei dat Trump van mening is veranderd over het nut ervan. Dit zou zijn gebeurd na een briefing over de effecten van een muur op immigratie. Onzin, zegt Trump.

‘De muur is de muur, dat is nooit veranderd,’ schrijft Donald Trump op Twitter. De Amerikaanse president houdt nog steeds vol dat de zuidgrens moet worden afgesloten met een muur en dat Mexico de kosten gaat betalen.

‘Mexico heeft een handelsoverschot van 71 miljard dollar naar de Verenigde Staten, belachelijk. De 20 miljard dollar kostende muur is een schijntje, vergeleken met de winst die Mexico in Amerika haalt,’ twitterde Trump donderdag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Muur was alleen maar een campagnestunt’

Eerder deze week zei Kelly op de Amerikaanse zender Fox News dat Trump van gedachten is veranderd. ‘In de loop van de campagne roepen presidentskandidaten allerlei dingen waarvan ze de consequenties niet altijd even goed inschatten,’ aldus Kelly. ‘Campagne voeren en regeren zijn twee verschillende dingen.’

Een dag later blijkt dat Trump daar toch anders over denkt. ‘We hebben de muur nodig om de massale invoer van drugs uit Mexico tegen te gaan, dat land is nu het gevaarlijkste land ter wereld. Als er geen muur is, is er geen deal.’ Die deal verwijst naar Trumps poging om de Democraten aan boord te krijgen voor de bouw van een muur langs de zuidgrens. In ruil daarvoor wil hij de uitzetting van honderdduizenden immigranten – de zogeheten Dreamers – voorkomen.

Trump zoekt steun voor de muur

Trump wil draagvlak voor de bouw van de muur omdat het een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften is. In ruil daarvoor is hij bereid om concessies te doen tegenover de Democraten, als teken van zijn goede wil. ‘Ik wil de verantwoordelijkheid op me nemen voor een begrijpelijke immigratiewetgeving. Het maakt mij niet uit, ik wil best op de bres springen voor de Democraten en de Republikeinen.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.