Helsinki

Trump gaat met ‘lage verwachtingen’ naar Poetin

15 juli 2018Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt maandag met zijn Russische collega Vladimir Poetin in de Finse hoofdstad Helsinki. Het is een langverwachte bijeenkomst, maar Trump zelf heeft er ‘lage verwachtingen’ van.

‘Ik geloof in meetings met Rusland, China en Noord-Korea,’ zei Trump zondag tijdens een interview met de Amerikaanse omroep CBS. ‘Maar ik ga erheen met lage verwachtingen.’

Duitsland waarschuwt Trump tegen unilaterale overeenkomsten

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas had zondag nog een waarschuwing voor Trump. Maas dringt er bij de president op aan geen unilaterale overeenkomsten te sluiten met Poetin. Dat zou kosten met zich meebrengen voor de Westerse bondgenoten, aldus de Duitse minister. ‘We hebben altijd gezegd dat we een dialoog met Rusland nodig hebben,’ zei Maas tegen Bild am Sonntag. ‘Daarom is het ook goed dat Washington en Moskou met elkaar praten. Het zou een stap vooruit zijn als deze bijeenkomst ook een impuls zou geven aan nucleaire ontwapening. Maar wie zijn partners beledigt, dreigt te verliezen. Unilaterale deals ten koste van de eigen partners zijn ook schadelijk voor Amerika.’

Eerder deze week beklaagde Trump zich tijdens een NAVO-top in Brussel over de relatie tussen Duitsland en Rusland. De Duitsers zouden ‘een gevangene’ zijn van de regering van Poetin, vanwege de deal over de pijplijn Nordstream 2. Duitsland reageerde daarop dat het een deal was met commerciële belangen en dat het gesprek met Rusland wel gaande moet blijven. Trump zei daarop dat Poetin gezien moet worden als ‘concurrent, niet als vijand’.

Trump heeft kritiek op Brexit-strategie van May

Trump bevestigde zondag bovendien ook dat hij zich kandidaat stelt voor een tweede termijn tijdens de verkiezingen in 2020. ‘Het lijkt erop dat iedereen wil dat ik dat doe,’ aldus de zittende president. Hij verwacht geen serieuze concurrentie van de Democraten: ‘Ik zie niemand. Ik ken ze allemaal, maar ik zie niemand.’

Tijdens zijn ambtsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk bekritiseerde Trump openlijk de Brexit-strategie van de Britse premier Theresa May. Ze vertelde zondag tijdens een interview dat Trump haar aanraadde om de EU aan te klagen in plaats van te onderhandelen over Brexit. Het werd verder niet duidelijk wat Trump precies met die opmerking bedoelde.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.