Met Tim Walz kiest Kamala Harris de ultieme compromiskandidaat

07 augustus 2024Leestijd: 2 minuten
Foto: Elizabeth Flores/Minneapolis Star Tribune/TNS/ABACAPRESS.COM

Met Tim Walz (60) als running mate kiest de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris voor de veilige weg.

De in Nebraska opgegroeide gouverneur van Minnesota belichaamt enerzijds de levensstijl van het Amerikaanse platteland. Hij houdt van jagen en vissen, bracht 24 jaar door in de Nationale Garde, en coachte het American football-team aan de middelbare school waar hij in de jaren negentig aardrijkskunde onderwees.

Tegelijk geldt Tim Walz als progressief boegbeeld, zeker vanaf het moment dat hij als gouverneur kon regeren met een door Democraten gecontroleerd staatsparlement. Zo verankerde hij het recht op abortus in de wet van Minnesota en voerde hij strengere regels in voor wapenbezit. Ook legaliseerde hij het recreatief gebruik van marihuana, en maakte hij het hoger openbaar onderwijs gratis voor studenten uit gezinnen met een inkomen van minder dan 80.000 dollar per jaar.

Door te kiezen voor een compromiskandidaat wint Kamala Harris bovendien tijd om tot aan de Nationale Democratische Conventie in Chicago, die op 19 augustus begint, in haar achterban nog wat plooien glad te strijken. Hoewel een running mate uit een swing state vanuit electoraal oogpunt misschien een betere keus was geweest (Minnesota heeft sinds 1972 niet meer voor een Republikeinse presidentskandidaat gestemd) liep ze met de andere namen op haar lijstje het risico om gevoelige breuklijnen in de partij bloot te leggen.

Zo verguist de linkerflank de Joodse gouverneur Josh Shapiro uit Pennsylvania vanwege zijn pro-Israël-standpunt, en is Senator Mark Kelly uit Arizona controversieel vanwege zijn harde opstelling tegen immigranten en vakbonden.

Deplorabel

Met Tim Walz – die, voordat hij in 2019 gouverneur werd, zes termijnen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden diende – laat Harris ook doorschemeren met welke toon ze de verkiezingen in wil gaan.

Walz brak eind juli door bij het grote publiek met zijn uitspraak dat Republikeinen weird people (rare mensen) zijn. De karakterisering – kritisch, maar minder aanmatigend dan de term ‘deplorabel’ waarmee de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton haar tegenstanders in 2016 wegzette – is sindsdien het officieuze motto van het Harris-kamp.

Republikeinen proberen Walz op hun beurt te definiëren als een chaos-gouverneur, door te wijzen op de rellen in zijn staat na de politiemoord op de Afro-Amerikaan George Floyd in 2020. ‘Walz zat erbij terwijl Minnesota brandde,’ schreef Florida-gouverneur Ron DeSantis op X.

Inmiddels is het ook algemeen bekend dat Walz, die met zijn vrouw Gwen een zoon en een dochter heeft, in 1995 gearresteerd werd wegens rijden onder invloed. Naar eigen zeggen heeft hij sindsdien geen druppel meer gedronken.

Jeroen Ansink
Jeroen Ansink (1970) is sinds februari correspondent in de Verenigde Staten voor EW.
Lees meer
Jeroen Ansink