Amerika waarschuwt toeristen voor zomerterreur in Europa

31 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Het aankomende EK in Frankrijk zou een doelwit zijn van terroristen. Foto: AFP

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dinsdag een waarschuwing uitgedaan aan Amerikanen die deze zomer naar Europese landen reizen. De kans op terroristische aanslagen zou aanzienlijk zijn.

‘De enorme aantallen toeristen die naar Europa komen, zullen een groot doelwit vormen voor terroristen die aanslagen willen plegen op publieke plekken, specifiek rondom grote evenementen,’ schrijft het ministerie in het nieuwe reisadvies dat dinsdag verscheen.

In het algemeen zouden restaurants, winkelcentra en het openbaar vervoer een vergroot risico op aanslagen lopen. Eerder werd een soortgelijke reiswaarschuwing uitgegeven voor toeristen in Turkije.

Wereldjongerendag
Twee evenementen worden met naam en toenaam genoemd. Naar de Wereldjongerendag van de Katholieke kerk in het Poolse Krakau (eind juli) komen naar verwachting 2,5 miljoen mensen. De lokale infrastructuur is daar niet op gebouwd, waarschuwt het ministerie, dat toeristen adviseert om grote mensenmassa’s te ontlopen.

Daarnaast schat het Amerikaanse ministerie in dat de kans op aanslagen groot is rondom het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk, dat tussen 10 juni en 10 juli wordt gehouden in meerdere Franse steden. De Franse autoriteiten geven toe dat jihadisten waarschijnlijk bezig zijn met het plannen van aanslagen rond de wedstrijden, maar ook dat de diensten de terreurdreiging aan kunnen.

Noodtoestand
Sinds de aanslagen in Parijs van afgelopen jaar is de noodtoestand uitgeroepen in het land, waardoor de politie in grotere aantallen kan worden ingezet en bovendien meer macht heeft. Die noodtoestand is onlangs verlengd tot het einde van de zomer, na het EK en de Tour de France.

Komt EK in Frankrijk in gevaar door voortdurende rellen?

In totaal zullen 90.000 agenten worden ingezet tijdens het EK, zei de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve afgelopen week. De Franse diensten moeten overigens niet alleen rekening houden met jihadisten van Islamitische Staat, de grote groepen rellende Fransen zorgen ook voor problemen. Vakbonden hebben voor het EK nieuwe stakingen aangekondigd, die nu al het land deels platleggen.