Obama wil Sanders overhalen nu toch echt te stoppen

09 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Bernie Sanders wil blijven vechten voor elke stem Foto: AFP

Niet alleen in het Republikeinse kamp, maar ook onder de Democraten is grote sprake van verdeeldheid. De eigenwijze Bernie Sanders geeft de strijd tegen koploper Hillary Clinton nog steeds niet op, maar daar moet een einde aan komen van de partij.

Daarom gaat Barack Obama op donderdag rond de tafel met Sanders. Volgens de New York Times zal de president Sanders aansporen uit de race te stappen en zich bij Clinton te voegen. Ook de Democraten willen zich namelijk richten op de verkiezingen in november en de nominatierace achter zich laten.

2016-05-12 00:00:00 NEW YORK, NY - MAY 12: Democratic presidential front-runner Hillary Clinton speaks with a coalition of HIV/AIDS activists at her Brooklyn Campaign Headquarters on May 12, 2016 in New York City. Clinton spoke to the group about her commitment and history of ending AIDS as a global epidemic. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==Hinkend naar de eindstreep: Clintons strijd met Sanders legt problemen bloot

Favoriet

Obama heeft zichzelf daarvoor verantwoordelijk gesteld, zegt het Witte Huis tegen de pers. Hij zou met zowel Clinton en Sanders hebben gebeld over de campagne, waarna hij de ontmoeting met Sanders in het Witte Huis aankondigde. Waar de politici het over zullen hebben, is geen raadsel: verschillende Democraten hebben hun ongeduld geuit en vinden dat het veel te lang duurt voordat Sanders officieel opgeeft.

Critici beweren al langer dat de voormalige minister Clinton de duidelijke favoriet van Obama is. Tijdens een opname van de Tonight Show zei de president: ‘Het was goed en gezond dat er sterke concurrentie was binnen het Democratische kamp. Sanders heeft Hillary gemotiveerd een betere kandidaat te worden. Ze is zo slim, ze is keihard en ze geeft echt om de Verenigde Staten en de Amerikanen.’

Vechten

De 74-jarige Sanders weigert tot nu toe te stoppen, ondanks het feit dat Clinton de nominatie in feite al binnen heeft gesleept. ‘De strijd gaat door,’ zegt de Vermont-senator. ‘We blijven vechten voor elke stem en elke gedelegeerde.’ De peilingen en verkiezingsuitslagen laten zien dat het een verloren zaak is voor Sanders, maar de presidentskandidaat zelf ziet alleen maar obstakels, waar hij gemakkelijk overheen kan springen.

weblogoOp woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen van deze historische presidentsrace, organiseren Elsevier en American Dreamers voor de tweede keer een verkiezingsavond in de Rode Hoed in Amsterdam. Koop hier uw tickets >

Dus, terwijl Obama het heeft over de ‘geweldige energie’ en de ‘mooie bijdrage’ die Sanders aan de nominatierace heeft geleverd, wil Sanders veel meer. Hij ziet de ontevredenheid onder kiezers en zijn eigen populariteit onder jongeren als een ‘momentum’ en opgeven zit er dus nog niet in.