Sanders spreekt het eindelijk uit: ‘Ik stem op Clinton’

24 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Foto's: AFP

Het hoge woord is eruit. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton krijgt nu dan toch publiekelijke steun van concurrent Bernie Sanders. Sanders antwoordde ‘ja’ op de vraag of hij in november op Clinton zal stemmen.

‘Ik denk dat het meest belangrijke is dat ik er alles aan zal doen om Donald Trump te verslaan,’ zegt de 74-jarige senator uit Vermont tijdens een interview met de Amerikaanse nieuwszender MSNBC. En daar hoort dus nu ook eindelijk de openlijke steun aan Hillary Clinton bij.

Sanders werd ook gevraagd waarom hij zich niet gewoon terugtrekt uit de race. ‘Waarom zou ik dat doen, als ik wil vechten voor het beste platform voor de Democraten en voor het winnen van de meeste kiesmannen,’ antwoordde Sanders. ‘Het doel van onze campagne was om het land te transformeren.’

Koppig

Donderdag gaf Sanders in een interview met de Amerikaanse zender C-SPAN al toe dat het erop leek dat hij niet de genomineerde zou worden. Dat was een flinke stap, want hij negeerde maandenlang de oproep van partijgenoten om Clinton te steunen.

Twee weken geleden behaalde Clinton officieel de meerderheid van de gedelegeerden. Toch staakte Sanders zijn campagne niet en eiste hij zelfs een plek op de Democratische conventie in juli.

Losgelopen revolutie

Ondanks dat hij lange tijd kansloos leek voor de nominatie, won Sanders in totaal wel 24 van de 58 voorverkiezingen. Hij verkreeg vooral steun van jonge, progressieve Amerikanen, groepen waar Clinton juist weinig populair was.

Tijdens zijn campagne, die hij als een revolutie omschreef,  was de socialistische Sanders vooral gepassioneerd over de bestrijding van armoede in Amerika en zei hij graag het gevecht aan te gaan met de grote banken op Wall Street.

De campagne van Sanders voerde de afgelopen tijd al gesprekken met Clinton over een mogelijke steunbetuiging. Sanders wil er vooral voor zorgen dat de voormalig minister van Buitenlandse Zaken luistert naar de wil van de twaalf miljoen Amerikanen die op hem stemden.