Duitse politiek is niet onder de indruk van Merkels ‘wir schaffen das’

29 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Merkel herhaalde haar omstreden 'wir schaffen das' tijdens een persconferentie - Foto: AFP

De top van de Duitse CSU-partij toont weerstand tegen de woorden van de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de terreur in Duitsland en de migratiecrisis. De partijtop verwijt Merkel ‘naïef’ te zijn ten aanzien van beide onderwerpen.

‘Mij persoonlijk heeft ze niet overtuigd,’ zegt de Beierse minister van Financiën Markus Söder vrijdagmiddag na een besloten vergadering aan de Tegernsee.

Merkel kan het nergens goed doen

De Beierse premier en CSU-leider Horst Seehofer is ook niet onder de indruk van de speech van Merkel van afgelopen donderdag. Het duurde dagen voordat Merkel überhaupt reageerde  op de gebeurtenissen van vorige week, waarin vrijwel elke dag een aanslag op Duits grondgebied werd gepleegd.

‘Wir schaffen das’ wordt niet sneller werkelijkheid door herhaling,’ sneert Seehofer. Het lijkt erop dat Merkel het nergens echt goed kan doen.

De Groenen en Linke klagen op hun beurt weer over de bestrijding van de oorzaken van de vluchtelingencrisis. De bestrijding van de conflicten en de economische ondersteuning van migranten beginnen inmiddels ‘holle frasen’ te worden, klagen deze partijen.

Links en rechts hekelen Merkel

Cem Özdemir, partijleider van de Groenen, zegt dat Merkel donderdag in haar toespraak voorbijging aan elementen als de ‘onvoorstelbare ellende’ onder de honderdduizenden mensen in de omsingelde Syrische stad Aleppo. Die worden door de wereld, Europa en Duitsland in het bijzonder in de steek gelaten, vindt hij.

Ook de rechtse oppositie had geen goed woord over voor het optreden van Merkel. Alexander Gauland sprak namens de rechtse Alternative für Deutschland van een ‘placebo voor goedgelovigen’ en ‘hoon voor de slachtoffers van aanslagen’ in Duitsland.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.