Seehofer neemt afstand van ‘wir schaffen das’, komt met nieuw plan

30 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Seehofer distantieerde zich meerdere malen van Merkels uitspraak - Foto's: AFP

Toen de Duitse bondskanselier Angela Merkel een jaar geleden over de migratiecrisis al ‘wir schaffen das’ zei, was de Beierse premier Horst Seehofer het al niet met haar eens. Nu Merkel die verklaring herhaalt, distantieert Seehofer zich er opnieuw van, en grijpt hij het aan om met een nieuw veiligheidsplan te komen.

De eerste ‘wir schaffen das’ zorgde al voor een interne crisis binnen de top van de CDU en CSU-partijen.

Datzelfde geschil is opnieuw opgelaaid. De minister van Binnenlandse Zaken Markus Söder betichte Merkel vrijdagavond van ‘naïviteit’. ‘Ik had meer van haar verwacht,’ aldus een teleurgestelde Söder.

Beperking migratie is voorwaarde voor veiligheid

Seehofer grijpt de bloedige terreuraanslagen van afgelopen week aan om de migratiecrisis opnieuw op de agenda te zetten. Net als een jaar geleden pleit hij voor de beperking van de migratiestroom naar Duitsland.

‘De beperking van de immigratie is een voorwaarde voor de veiligheid in ons land,’ zegt Seehofer zaterdag tegen Der Spiegel. Eerder gaven ook de Duitse autoriteiten al toe dat er jihadisten meekomen met de migratiestroom, veel meer zelfs dan eerder werd gedacht. De autoriteiten hebben het moeilijk met de identificatie van de binnenkomende migranten.

Daarnaast is een limiet  op de toestroom van migranten ook van essentieel belang voor de integratie voor ‘diegenen met een legitieme behoefte aan bescherming,’ aldus Seehofer.

De deelstaatregering van Beieren heeft een nieuw veiligheidsplan ingediend, die exclusief voor de deelstaat moet gelden. Het is het uitgebreide plan tot nu toe. Zo wordt de politie met ongeveer 2.000 man uitgebreid, en komt er geld vrij voor de nieuwste technische apparatuur.

Daling aantal migranten, maar blijft dat zo?

De afgelopen maanden daalde het aantal migranten dat Duitsland binnenkwam al enorm. Toch is dit geen reden tot hoop, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maizière een aantal weken geleden. De migratiecrisis is volgens hem verre van voorbij: ‘Ik durf er niet op te wedden dat dit de komende maanden zo blijft’, waren zijn woorden.

Vorig jaar kreeg Duitsland een recordaantal van meer dan 1 miljoen migranten binnen. In 2015 kwamen meer dan een miljoen mensen met de asielstroom mee naar Duitsland.

Naast een daling van binnenkomende migranten, meldt het ministerie ook dat er net als in Nederland meer mensen vrijwillig vertrekken. Ook het aantal gedeporteerden is gestegen. Eind mei keerden 25.000 asielzoekers vrijwillig terug en werden 12.000 asielzoekers uitgezet. ‘Dit aantal is nog nooit zo hoog geweest,’ aldus De Maizière.

Volgens hem daalde vooral het aantal migranten uit Noord-Afrikaanse landen. Dit zou volgens hem te maken hebben met het vooruitzicht dat deze landen binnenkort als ‘veilige landen’ worden aangemerkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.