Clinton en Trump kruisen de degens: vier dingen om op te letten

Foto's: AFP

In de peilingen staan Hillary Clinton en Donald Trump vrijwel gelijk, en dus is het voor beide kandidaten uiterst belangrijk om maandagnacht goed voor de dag te komen bij het eerste tv-debat. Vuurwerk is gegarandeerd.

De kijkcijfers van het eerste debat tussen Trump en Clinton, vanavond om 3 uur ’s nachts Nederlandse tijd, zullen naar verwachting gigantisch zijn: zenderbazen praten over wel honderd miljoen mensen. Ook op Nederlandse tv (NPO, RTLZ) wordt het debat uitgezonden. Hier moet u op letten:

Wie zit er op de eerste rij?
Zelfs in aanloop naar het debat probeerden de twee kandidaten elkaar af te troeven. Beide campagnes mogen een klein aantal gasten op de eerste rij bij het debat zetten. Clinton kiest voor miljardair en uitgesproken Trump-vijand Mark Cuban, die tweette dat hij uitkeek naar hoe Clinton Trump zal ‘overweldigen’.

Trump reageerde, op kenmerkende wijze, met een eigen aanval: hij kondigde aan een voormalig minnares van Bill Clinton, Gennifer Flowers, uit te nodigen. Vannacht om drie uur Nederlandse tijd zullen we weten wie er blufte.

Trump: gecontroleerd of alle remmen los?
De New Yorkse zakenman heeft de afgelopen dagen van alle kanten advies gekregen over hoe hij het best de debatten in kan gaan. Tijdens campagnebijeenkomsten zegt hij vaak wat hem op dat moment binnenschiet, of dat nou politiek correct is of niet.

Clinton en Trump tonen geen enkele visie, vindt Arend Jan Boekestijn

Maar tijdens een reeks recente speeches wist hij zichzelf beter onder controle te houden en hield hij zich aan zijn voorbereide tekst. Het kan tijdens het debat verschillende kanten op gaan, geven zenuwachtige adviseurs van Trump toe tegen CNN, maar de verwachting is dat de zakenman zich presidentiëler zal gedragen dan voorheen.

Clinton moet werken aan imago
President Obama debatteerde in 2008 meermaals met Clinton en kwam deze week met goedbedoeld advies: ‘Wees jezelf. Vertel wat je motiveert’. Clinton kampt met een geloofwaardigheidsprobleem en veel Amerikanen beschrijven haar zelfs als ‘onaardig’. Volgens Obama is dat niet terecht.

Elsevier verkiezingsavond Op woensdag 19 oktober, de avond van het derde debat, organiseert Elsevier American Dreamers part 3. Onder anderen amerikanist Koen Petersen, cabaretier Greg Shapiro en Thierry Baudet delen hun visie op ‘de grootste show op aarde’. Meer weten en tickets>

Het debat tegen Trump is een uitstekend moment om haar karakter een positieve boost te geven. Tegelijkertijd zal Clinton de neiging hebben om Trumps uitspraken keer op keer fel aan te vallen. Daarbij moet ze wel oppassen dat ze niet te denigrerend is over haar tegenstander. Eerder kwamen uitspraken over ‘de helft van de Trump-kiezers’ haar op felle kritiek te staan.

Presentator Lester Holt, Republikein of Democraat?
Het is gewoonlijk dat beide campagnes voorafgaand aan het debat de presentator van de avond onder de loep nemen. Trump was er als de kippen bij om NBC-journalist Lester Holt te brandmerken als links en oneerlijk. ‘Ze zijn allemaal democraat. Het is een oneerlijk systeem,’ zei Trump.

Holt is echter een geregistreerd Republikein. De Clinton-campagne zei daarop dat Holt de leugens van Trump moet gaan tegenspreken tijdens het debat, anders zou de zakenman een oneerlijk voordeel hebben. Een ding is zeker: ook na afloop zullen de partijen wat te klagen hebben.