China wil de onderwaterdrone die in internationale wateren werd onderschept teruggeven aan de Verenigde Staten. Maar dat hoeft voor de aankomende Amerikaanse president Donald Trump niet meer.
‘We zouden China moeten vertellen dat we de drone die zij hebben gestolen niet terugwillen. Laat ze ‘m maar houden!’ zei de president-elect op Twitter.
We should tell China that we don’t want the drone they stole back.- let them keep it!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 18, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Beijing vindt dat de Amerikanen erg veel ophef hebben gemaakt van het incident in de Zuid-Chinese Zee. Trump liet bijvoorbeeld flink van zich horen. Hij noemde de onwettige Chinese onderschepping ‘een daad zonder precedent’.
Opgevist door de Chinese marine
Het onbemande duikbootje (UUV) deed 80 kilometer ten noordwesten van de Subic-baan in de Filipijnen routineonderzoek naar zoutgehalte, temperatuur en helderheid van het water toen het door de Chinese marine werd opgevist. Het Pentagon reageerde ogenblikkelijk fel. De Amerikanen riepen China vrijdag op het apparaat terug te geven.
‘Het is van ons. Er staat duidelijk op dat het van ons is en we willen het terug. En we willen graag dat zoiets niet nog een keer gebeurt.’ Later klinkt verzoenende taal. ‘Door de Chinese autoriteiten meteen te benaderen hebben we het voor elkaar gekregen dat ze onze UUV retourneren,’ zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Trump is assertiever naar China
Maar Trump ziet dus niets in een soepele afhandeling van de ontstane ruzie. Voor hem hoeft een teruggave niet meer. Hij slaat sowieso een hardere toon aan over China dan de huidige president die hij gaat opvolgen, Barack Obama.
Waarom Trump een godsgeschenk kan zijn voor China. Blogger Fred Sengers legt uit >
Een telefoontje tussen Trump en de president van Taiwan, dat door China niet wordt erkend als onafhankelijk land maar als afvallige provincie, leidde tot boosheid in Beijing. Het was voor het eerst sinds 1979 dat er op dit niveau contact is geweest tussen Amerika en Taiwan. .
In dat jaar verbrak de Amerikaanse regering onder leiding van Jimmy Carter de diplomatieke betrekkingen met de regering in Taipei en zocht juist contact met China. Sindsdien onderhouden de Amerikanen en Taiwanezen geen formele banden meer, maar Amerika is wel de belangrijkste politieke bondgenoot van Taiwan en tevens de enige wapenleverancier.