De coalitieonderhandelingen in Duitsland begonnen zondag officieel, maar nu al lopen de gemoederen hoog op. De sociaal-democraten vinden het standpunt van Angela Merkel over gezinshereniging onmenselijk. ‘En dat terwijl ze het woord “christelijk” in de partijnaam hebben.’
Dat zegt Lars Castellucci, een verontwaardigde SPD-parlementariër tegen de Britse Financial Times. De SPD van Martin Schulz vindt dat alle immigranten die naar Duitsland komen, recht hebben op gezinshereniging. De CDU van Angela Merkel wil juist dat de gezinshereniging van Syrische migranten, die tijdens de migratiecrisis in 2015 en 2016 naar Duitsland kwamen, wordt beperkt.
Impasse dreigt rond gezinshereniging
Omdat er ongeveer een miljoen Syrische migranten in Duitsland verblijven, zou een gezinshereniging betekenen dat dit aantal nog fors zal toenemen. Het aantal na-reizigers loopt in schattingen uiteen. Maar dat het er tienduizenden zijn, staat vast.
Tijdens de migratiecrisis werd afgesproken om gezinshereniging van immigranten uit te stellen, tot maart 2018. Nu wil de CDU dat deze termijn wordt verlengd, waarmee de gezinshereniging opnieuw wordt uitgesteld. Daarvoor is wel de steun van de SPD nodig. Die steun is nu ver te zoeken. De sociaal-democraten vinden dat integratie gedoemd is te mislukken, als de helft van een gezin achterblijft in het land van herkomst. Een impasse dreigt.
Jelte Wiersma schreef over het principe-akkoord: Nieuwe Duitse coalitie hanteert principe ‘vol is vol’
CSU: ‘We hebben streng immigratiebeleid beloofd’
Vooral de Beierse zusterpartij van Merkel, de CSU wil een streng migratiebeleid handhaven. ‘We hebben onze kiezers beloofd dat we immigratie in de hand zouden houden en terugdringen, dus dat gaan we doen,’ dat zegt CSU-parlementslid Stephan Mayer. Belangrijke reden om in te zetten op een strenger migratiebeleid is de opkomst van de rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD) die sinds september in de Bondsdag zit als derde partij.
Eerder deze maand werd een principeakkoord bereikt, waarmee de partijen overeenkwamen om een grens te stellen aan het aantal migranten dat Duitsland per jaar toelaat. Die grens zal komen te liggen tussen de 180.000 en 200.000 immigranten, en duizend immigranten via gezinshereniging. De SPD wil deze overeenkomst openbreken, vanwege gemorrel uit de eigen achterban. De coalitiebesprekingen staan nu onder druk.