Merkel opnieuw in zadel door Schulz na bloedstollend SPD-congres

22 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Martin Schulz, leider van de SPD. Foto: AFP

Zondagmiddag ging de kogel door de kerk. Een nipte meerderheid van de SPD stemt voor de vorming van een nieuwe coalitie met de CDU van bondskanselier Angela Merkel. Martin Schulz wist de sociaal-democraten met miniem verschil te overtuigen van het belang van een nieuwe regering.

Het SPD-congres in Bonn werd afgelopen weekeinde met ingehouden adem gevolgd door de Duitse bevolking. Als de SPD tegen de nieuwe Grote Coalitie had gestemd, waren er nieuwe verkiezingen georganiseerd. Dat had mogelijk het einde van de Duitse bondskanselier Merkel ingehouden.

Schulz: Nee-stemmen is ‘roekeloos’

Schulz vroeg het congres in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen om vertrouwen voor een nieuwe regering. Ondanks het recordverlies dat de SPD onder zijn leiding had geleden, bij de afgelopen verkiezingen.

Tijdens dit congres moest Schulz, die tot diep in het najaar van 2017 nog bij het standpunt bleef om in de oppositie te blijven om de gedecimeerde SPD opnieuw op te bouwen, zijn ommezwaai te vuur en te zwaard verdedigen.

Schulz wist een meerderheid van de afgevaardigden te overtuigen om ‘ja’ te stemmen, naar eigen zeggen zou een nee-stem ‘roekeloos’ zijn. Met de hakken over de sloot slaagde hij hierin: met 362 tegen 279 stemden de sociaal-democraten voor een coalitie met de christen-democraten en dus voor een vierde regering onder leiding van Angela Merkel.

‘Nieuw elan in Europa’

Volgens Schulz zal de nieuwe verbintenis met Merkel zorgen voor ‘historische politieke verandering en een nieuw elan in Europa’. Dat is opmerkelijk te noemen, zeker omdat de coalitie in zekere zin een voortzetting is van de huidige demissionaire regering, die ook uit CDU en SPD bestaat. Ook is de vraag in hoeverre de nieuwe Grote Coalitie een mandaat heeft voor de aangekondigde nieuwe wind: beide partijen verloren de afgelopen verkiezingen, maar worden nu bij gebrek aan beter in elkaars armen gedreven.

Schulz benadrukte tijdens het congres dat de nieuwe regering haar pijlen moet richten op een nauwere samenwerking in Europees verband. Hij wil een Europees Monetair Fonds oprichten ‘dat de nadruk legt op solidariteit en zich niet vastbijt op begrotingsdiscipline’.

Lees meer> Jelte Wiersma: Hoe Nederland vermalen dreigt te worden door grote landen