Elsevier Weekblad doet verslag vanuit Zermatt (video)

22 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Elsevier Weekblad-redacteur Maartje Schulz - Foto: Maartje Schulz

Voor de tweede keer deze maand zijn duizenden wintersporters gestrand in de Zwitserse bergplaats Zermatt. Door de hevige sneeuwval is het alleen mogelijk per helikopter Zermatt te verlaten. Elsevier Weekblad-redacteur Maartje Schulz doet ter plaatse verslag.

Maartje Schulz vanuit Zermatt

Zermatt is een autovrij skidorp, bezoekers moeten hun auto in het nabijgelegen plaatsje Täsch neerzetten en vervolgens met een trein naar Zermatt verder reizen. Schulz vertelt dat bij aankomst op zaterdagmiddag de trein nog reed, maar dat die sinds zaterdagavond 22.00 uur is stilgelegd. Wintersporters die het plaatsje willen verlaten, kunnen dat alleen per helikopter doen. Maar ook dat is lastig vanwege de sneeuwval. Voor de helikopter staan lange wachtrijen.

Aanvankelijk hoopten alle terugreizigers vandaag met de helikopter mee te kunnen, maar daarvoor ontbreekt de capaciteit. Schulz: ‘Mensen krijgen een nummer. Nummer 1 tot en met 300 maken kans om vandaag nog terug te kunnen. Maar dan worden ze niet naar het nabijgelegen Täsch gebracht, wat normaal het geval zou zijn, omdat alle wegen vanuit Täsch ook afgesloten zijn. Daarom vliegen ze nu naar andere dorpjes in de omgeving.’

Beter weer voorspeld de komende dagen

Door de hevige sneeuwval is geen enkele toegangsweg nog begaanbaar en is al het treinverkeer stilgelegd. Zondagavond werd de zwaarste waarschuwing voor lawinegevaar gegeven. Om de reizigers te evacueren, begon de luchtvaartmaatschappij Air Zermatt zondagmiddag een shuttledienst naar het vliegveld in Täsch. Door het slechte weer werd de dienst zondagavond opgeschort.

Ook skiën is voorlopig niet mogelijk. Op zondag waren er nog een paar skiliften open, maar op maandag was alles gesloten. Aan de telefoon laat Schulz maandagmiddag weten dat de sneeuwval is gestopt en dat er beter weer is voorspeld voor de komende dagen.

Zermatt voor de tweede keer deze maand ingesneeuwd

Het is de tweede keer deze maand dat Zermatt is ingesneeuwd. Op 9 januari werden alle wegen afgesloten vanwege lawinegevaar als gevolg van zeer hevige sneeuwval. Toen strandden 13.000 toeristen in het populaire wintersportoord.

Het ingesneeuwde centrum van Zermatt. Bron: Maartje Schulz