Oostenrijk

Sebastian Kurz: ‘Voor de politieke islam is geen plaats’

22 maart 2018Leestijd: 2 minuten

In juli vervangt Oostenrijk Bulgarije als voorzitter van de Europese Unie. Voor de nieuwe premier Sebastian Kurz is dat het moment om te proberen immigratie naar Europa verder in te dammen. ‘Zoals het gaat, kan het niet langer.’

Dat meldt het Duitse dagblad Die Welt. Premier Sebastian Kurz staat al langer bekend om zijn standpunt tegen illegale immigratie. In een interview zegt Kurz dat de vrijheid van godsdienst een groot goed is, maar dat ‘dit niet betekent dat men zich kan beroepen op verkeerd uitgelegde tolerantie.’

Kurz: ‘Voor de politieke islam is geen plaats in Oostenrijk’

Voor Kurz is de boodschap helder:  ‘Moslims kunnen de islam belijden. Iedereen heeft het recht op vrijheid van godsdienst, of het nu in Duitsland, Oostenrijk of in de rest van de Europese Unie is. Maar waarvoor in ons land geen plaats is, is de politieke islam en het aanzetten tot radicalisering.’

Kurz bereidt zich voor op een half jaar voorzitterschap van de Europese Unie. In die periode wil hij illegale immigratie naar Europa terugdringen. Met Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, zou Kurz al zijn overeengekomen dat dan onder andere de buitengrenzen worden verstevigd.

Donderdag begint de Europese Raad van regeringsleiders. Eerder zei de Hongaarse premier Viktor Orbán dat immigratie een belangrijk thema zal zijn in de Raad. Kurz onderschrijft dat. Hij hekelt de voortdurende discussie over vluchtelingenquota, die mede door de Europese Commissie wordt aangezwengeld.

Donald Tusk deed eind vorig jaar een voorstel om een punt te zetten achter de discussie over de vluchtelingenquota. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Premier Mark Rutte noemde de constante weigering van met name Hongarije ‘schaamteloos’. Rutte vindt dat solidariteit twee kanten op gaat, wat betekent dat landen als Hongarije ook asielzoekers moeten opnemen.

Hongarije onvermurwbaar over vluchtelingenquota

Donderdag werd ook bekend dat de Nederlandse staatssecretaris van asielzaken Mark Harbers (VVD) de handdoek in de ring gooit. Harbers wilde zich ervoor inzetten om de asielproblematiek Europees op te lossen, en heeft bij Hongarije aangedrongen op een eerlijke herverdeling van het aantal asielzoekers. Inmiddels heeft hij zijn verzoeken gestaakt. Orbán is onvermurwbaar, schrijft De Telegraaf.

Autocraten brengen vrede in gevaar, waarschuwt Syp Wynia 

Kurz kiest de kant van Orbán. Saillant detail is dat de Hongaarse regering tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen op 8 april de Oostenrijkse hoofdstad Wenen een verkeerd voorbeeld noemde. ‘Migranten bepalen in Wenen het stadsbeeld,’ zei de kabinetschef van de Hongaarse regering Janos Lázár.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.