Steeds meer migranten vinden hun weg naar Europa via Spanje. Het land is inmiddels Italië voorbijgestreefd als belangrijkste toegangspoort.
De toeristen aan het strand van Zahora, een mooie baai met uitzicht op de vuurtoren van Trafalgar, keken verbaasd op als een grote blauwe sloep plotseling verschijnt in de branding van het water. Het was tot dan toe een gebruikelijke stranddag geweest aan de fraaie Atlantische kust, niet ver van de Straat van Gibraltar. Bij helder weer is de Marokkaanse overkant duidelijk te zien is. Nu sprongen er plotseling een veertigtal opvarenden razendsnel van de boot die een sprintje inzetten naar de duinen, om zo snel mogelijk de provinciale weg te vinden. Binnen een paar minuten was het bekeken en de bootimmigranten van het strand verdwenen.
Toegangspoort van ‘Fort Europa’
Het zomerseizoen is in volle gang aan de Zuid-Spaanse kusten. Daarbij horen naast de toeristen, onvermijdelijk de migranten die met hun pateras – houten sloepjes – de oversteek wagen vanuit Marokko naar Europa. Maar dit jaar is het toch iets anders. Hoewel het totale aantal migranten op de Middellandse Zee drastisch is afgenomen door de vermindering van de stroom uit Syrië (ruim 74.000 migranten tot dusver, tegen 187.000 in heel 2017 en 390.000 in 2016) zit er een duidelijke groei in de toestroom naar Spanje. Dit jaar waagden al zo’n 24.000 bootmigranten de oversteek naar Spanje, meer dan in heel vorig jaar. Het land is daarmee Italië (zo’n 19.000 migranten) voorbijgestreefd als belangrijkste toegangspoort van het ‘Fort Europa’. Door het sluiten van de routes via Griekenland en Italië, is de ‘westelijke route’ in de Middellandse Zee terug van weg geweest.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen