Wint Sanders of Biden op Super Tuesday?

03 maart 2020Leestijd: 3 minuten
Bernie Sanders en Joe Biden zijn de twee favorieten bij de Democraten. Foto: ANP

De campagne van Joe Biden doet weer mee om de winst. Na zijn overtuigende winst in South Carolina gaven zijn directe concurrenten op en betuigden Biden hun steun. Komt dit voor hem op tijd om dinsdag te winnen op Super Tuesday en Bernie Sanders van de Democratische nominatie voor het presidentschap af te houden?

Waarom is Super Tuesday zo belangrijk?

In liefst veertien staten (130 miljoen inwoners) gaan Democratische kiezers naar de stembus. Zij spreken hun voorkeur uit over wie de tegenstrever wordt van de Republikeinse kandidaat president Donald Trump. De Democratische kandidaten proberen delegatieleden te winnen. Die worden per staat verdeeld. Deze dinsdag staan 1.357 van de 3.979 gedelegeerden op het spel.

Dat maakt Super Tuesday voor de Democraten zo belangrijk: kandidaten kunnen een grote slag slaan in de strijd om die gedelegeerden. de Democratische Partij hoopt dat na alle voorverkiezingen één kandidaat ten minste 1.991 gedelegeerden heeft veroverd. Die kan dan in juli tijdens een speciale partijvergadering tot presidentskandiaat worden gekozen. Als niemand de grens van 1.991 gedelegeerden haalt, dreigt chaos.

Hoe staat de race er voor?

Tot afgelopen zaterdag leek Bernie Sanders de onbetwiste koploper. Hij won twee van de drie eerste staten. De socialist voert een populistische campagne met kritiek op de gevestigde orde en voor Amerikaanse begrippen radicale plannen: hij wil een zorgverzekering voor iedereen en grote technologiebedrijven als Google en Facebook opsplitsen.

Tegenover Sanders stonden gematigde kandidaten als Joe Biden, Amy Klobuchar en Pete Buttigieg. Na de voorverkiezing van afgelopen zaterdag in South Carolina kon Joe Biden zich als koploper van de gematigde stroming presenteren.

De voormalig vicepresident probeerde al drie keer eerder president te worden en won nu voor het eerst in een voorverkiezing. De afgetekende winst in het overwegend zwarte South Carolina gaf Biden een enorme steun in de rug. Buttigieg en Klobuchar stapten uit de race en spraken hun steun uit voor Biden. Zelf spraken zij vooral blanke Amerikaanse kiezers aan, terwijl Biden ook steun krijgt van zwarte Amerikanen, een belangrijke kiezersgroep van de Democraten.

Welke staten zijn echt belangrijk?

De onbetwiste hoofdprijs van dinsdag is Californië. In die staat alleen al zijn 415 gedelegeerden te winnen wegens het grote aantal inwoners. Bernie Sanders gaat in de peilingen voorop, op ruime afstand gevolg door Biden, Elizabeth Warren en miljardair Michael Bloomberg. Ook Texas is een belangrijke staat: daar zijn 228 gedelegeerden te winnen en lijkt Biden net voor te liggen op Sanders.

Miljardair Bloomberg staat dinsdag voor het eerst op het stembiljet. Hij was te laat om zich aan te melden voor de eerste vier voorverkiezingen. Bloomberg richt zich vooral op de staten waar veel gematigde kiezers en zwarte Amerikanen wonen, zoals Arkansas, North Carolina en Virginia. In veel staten worden de gedelegeerden alleen verdeeld onder kandidaten die een kiesdrempel van 15 procent halen. Bloomberg zit in veel staten net rond die grens.

Voor Elizabeth Warren zijn de voorverkiezingen min of meer een verloren zaak. Zij hoopt vooral in linkse staten als Californië een aantal gedelegeerden te winnen die haar campagne nog enigszins levensvatbaar doen lijken. Cruciaal is dat zij Massachusetts wint. Namens die staat is zij Senator.

Blijf in het spannende verkiezingsjaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Washington en de Verenigde Staten:Meld u aan voor onze wekelijkse Amerika-nieuwsbrief

Hoe gaat de race verder na dinsdag?

De race ontwikkelt zich op dit moment tot een tweestrijd tussen Sanders en Biden. Het is de vraag of Bloomberg en Warren daaraan dinsdag iets kunnen veranderen of dat zij de strijd staken als de resultaten tegenvallen. Na Super Tuesday zijn de voorverkiezingen zeer verspreid. Op 2 juni stemmen de laatste staten pas. De Democraten hopen dat de uitslag dan al lang duidelijk is.

De volgende belangrijke voorverkiezingen zijn over twee weken op 17 maart. Dan stemmen onder meer Florida en Ohio, twee zogeheten swing states, waar het bij verkiezingen beide kanten op kan vallen.