Vier om 4

Vrouwelijke burgemeesters zoeken confrontatie met Trump

31 juli 2020Leestijd: 3 minuten

President Donald Trump haalt hard uit na ongeregeldheden in Amerikaanse steden. Vier vrouwelijke burgemeesters vechten terug.

Het coronavirus en discussies over rassenongelijkheid hebben gezorgd voor een explosieve mix in Amerika’s grote steden, die wekenlang grootschalige protesten laten zien. Die verlopen veelal vreedzaam, maar lang niet altijd. President Trump schetst in de aanloop naar de verkiezingen in november een dystopisch beeld van steden die worden overlopen door criminelen. De president belooft ‘law and order’ te herstellen als de steden – decennialang geleid door Democraten – dat zelf niet lukt.

Lees ook dit stuk van amerikanist Koen Petersen: ‘Schrijf The Donald nog niet af’

Maar de burgemeesters laten niet zomaar over zich heen lopen. Vier sterke vrouwen – ruim een kwart van Amerika’s grote steden heeft een vrouwelijke burgemeester – gaan het gevecht met Trump niet uit de weg.

Keisha Lance Bottoms (50) – Atlanta

Constant op tvAtlanta mayor warns coronavirus could become "an endless war ...Lance Bottoms snapt heel goed hoe ze Trump het beste kan bereiken: bijna elke avond is ze op televisie om Trumps aanpak van het coronavirus te bekritiseren. ‘Ik vertrouw

mijn vier kinderen niet toe aan deze president,’ zei ze onlangs over Trumps eis dat scholen in het najaar weer open moeten. Een campagnerally van de president in Oklahoma noemde ze ‘beschamend’. En toen hij op het vliegveld van Atlanta zonder gezichtsbedekking rondliep, kwam Lance Bottoms live op CNN vertellen dat hij de wet overtrad.

 

Waarom probeert ze Trump uit de tent te lokken? Wellicht hoopt ze dat het haar kansen vergroot om vicepresidentskandidaat van Joe Biden te worden.

Muriel Bowser (47) – Washington DC

Zit in Trumps hoofdD.C. Mayor Muriel Bowser: 'Not At All' Reconsidering Police ...Nog een type provocateur. Bowser steggelde eerst publiekelijk met de Trump-regering over de inzet van federale agenten in de hoofdstad na de dood van George Floyd. Het was een strijd die ze als burgemeester van Washington wettelijk gezien niet kon winnen. Vlak daarna keurde ze wel een gigantisch kunstwerk goed in de straat voor het Witte Huis: grote gele letters spellen de slogan Black Lives Matter, een doorn in het oog van Trump.

 

Bowser is eigenlijk een gematigd politicus (ze steunde tijdens de Democratische voorverkiezingen miljardair Michael Bloomberg), maar geniet van haar moment als vijand van Trump en favoriet van links. Nadat Trump haar onlangs bekritiseerde tijdens een campagnespeech, tweette ze: ‘Ik zie dat AOC en ik in zijn hoofd leven, waar blijkbaar een hoop lege ruimte is.’

Jenny Durkan (62) – Seattle

Wil Trumps macht inperkenDurkan: Seattle Is Dying? Nope, It's Fine! - Victory Girls BlogEen reputatie kan snel veranderen. In eerste instantie greep de blonde burgemeester volgens progressieve Amerikanen veel te gewelddadig in tegen Black Lives Matter-demonstranten, maar daarna liet ze de teugels vieren. Een groep anti-politie-demonstranten mocht doodleuk een wijk in de stad bezetten. Dat liep uit de hand: na een reeks schietpartijen werden de demonstranten opgeroepen de wijk te verlaten.

 

Vooral door de situatie in het nabijgelegen Portland verslechterde de relatie tussen Durkan en het Witte Huis. Na gewelddadige protesten stuurde Trump federale agenten, zonder dat Portland daarom vroeg. Durkan noemt die actie ‘on-Amerikaans’. ‘Ik denk dat hij helemaal geen vreedzame situatie wil,’ zei ze in gesprek met radiozender NPR, omdat de inzet van agenten de spanningen verder heeft doen oplopen. ‘Dit is een heel gevaarlijke tijd voor Amerika.’ Durkan lobbyt nu bij het Congres voor wetgeving die de inzet van federale agenten inperkt.

Lori Lightfoot (57) – Chicago

Bereid tot compromisEditorial: On middle fingers and police conduct: Mayor Lightfoot ...

De eerste openlijke homoseksuele Afro-Amerikaanse burgemeester had in eerste instantie een prima relatie met president Trump – die haar na de verkiezingsoverwinning telefonisch feliciteerde. Gebeurtenissen in de afgelopen weken hebben daarin verandering gebracht. ‘Deze regering denkt overduidelijk dat ze politieke punten kan scoren door Democratische burgemeesters, vooral vrouwen, te demoniseren,’ zei Lightfoot tijdens een persconferentie. ‘Daar reageer ik op: “Veel succes”.’

 

Trump praat vaak over de hoge criminaliteit in Chicago en noemde de stad meer dan eens ‘erger dan Afghanistan’. Heikel punt is de inzet van federale agenten in de stad. Lightfood vroeg zelf om de federale hulp, maar bedacht zich toen in Portland sommige zwaarbewapende agenten geen naambadge droegen. Ze waarschuwde Trump dat ‘geheime agenten’ Chicago er niet veiliger op zouden maken. Uiteindelijk accepteerde de burgemeester de 200 agenten ‘gewoon’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.