De spanningen tussen Griekenland en Turkije lopen hoog op op de Middellandse Zee. Beide NAVO-partners azen op dezelfde olie- en gasrijke boorlocaties in de Middellandse Zee. Frankrijk stuurde al een marineschip om de Grieken bij te staan en de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bespraken de kwestie vrijdag.
Waar ruziën Griekenland en Turkije over?
Dinsdag 21 juli kondigde Turkije aan een onderzoeksschip te sturen naar het Griekse eiland Kastelorizo, zo’n 2 kilometer voor de Turkse kust. Turkije wil rond het eiland boringen doen naar olie en gas. De Griekse marine sloeg vervolgens alarm: het staat niet toe dat een Turks schip daar patrouilleert en ziet de wateren rond het eiland als Grieks.
Lees ook het commentaar van Robbert de Witt: Kat in het nauw Erdogan heeft maar een wapen over
De spanningen liepen deze week verder op. Het Turkse onderzoeksschip meldde zich opnieuw bij Kastelorizo, nu in gezelschap van Turkse marineschepen. De Griekse marine voer daarop uit om het onderzoeksschip te escorteren tot buiten Griekse wateren. Woensdag zou een Grieks marineschip tegen een Turks marineschip zijn gebotst. Volgens persbureau Reuters ging het slechts om een ongeval.
Waarom stuurt Frankrijk een marineschip naar het gebied?
In het geschil tussen Turkije en Griekenland lijkt Frankrijk onvoorwaardelijk voor Griekenland te kiezen. Woensdag maakte president Emmanuel Macron bekend twee straaljagers en het marineschip Lafayette naar het gebied te sturen. Donderdag oefenden Franse en Griekse strijdkrachten samen bij het eiland Kreta.
Op Twitter schrijft de Franse president dat het een ‘tijdelijke maatregel’ is, met als doel de Franse troepenmacht in het gebied te versterken. Macron noemt de situatie ‘zorgelijk’ en roept op tot een vreedzame dialoog tussen de twee landen.
De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis verwelkomde de Franse troepen. Op Twitter schreef hij, in het Frans, dat Frankrijk een echte vriend is van de Grieken en een fanatieke verdediger van de Europese waarden en het internationaal recht.
Hoe staat de Europese Unie in het conflict?
Per digitale vergadering bespraken de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten vrijdagmiddag de ontstane situatie. Frankrijk heeft duidelijk partij gekozen voor Griekenland, maar dat geldt niet voor alle lidstaten. Zo probeert de Duitse bondskanselier Angela Merkel een dialoog tussen de twee landen op gang te brengen zonder partij te kiezen. Eind juli bemiddelde Merkel ook al tussen de kemphanen.
Griekenland wil dat de Europese Unie sancties tegen Turkije afkondigt. Het is onduidelijk of de Grieken daarin worden gesteund.
Hoe reageert Turkije?
Donderdag waarschuwde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de Grieken dat elke aanval op Turkse schepen de Grieken duur zal komen te staan. Ook zei Erdogan niet uit te zijn op onnodige spanningen en dat een ‘win-winsituatie’ voor beide landen de beste oplossing is.
Donderdag belde Erdogan met bondskanselier Merkel en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, om de Turkse positie in het conflict te verduidelijken. Volgens Erdogan worden de Grieken door Frankrijk gemanipuleerd.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu haalde ook uit naar de Fransen, die zich volgens hem als ‘pestkoppen’ gedragen. Ook Cavusoglu waarschuwde Griekenland om het ‘gezond verstand’ te laten prevaleren.