Dit zijn de regels met Kerst in de rest van Europa

07 december 2020Leestijd: 4 minuten
Frankijk, wintersportgebied Les Arcs - ANP

Het kabinet maakt dinsdag 8 december de maatregelen bekend die voor alle Nederlanders zullen gelden tijdens de feestdagen. De verwachting is niet dat er wordt versoepeld, want ook vandaag steeg het aantal gevallen weer. Er waren 7.134 nieuwe coronabesmettingen. Hoe zit dat in de landen om ons heen?

1. Italië

Italië verbiedt tussen 21 december 2020 en 7 januari 2021 alle reizen tussen de regio’s in het land. Er komt ook een avondklok die zal gelden van 22:00 uur tot 05.00 uur in de ochtend.

In sommige regio’s mogen restaurants de deuren openen tot 18.00 uur. In de rest van het land is uitsluitend afhalen toegestaan. Skipistes zijn gesloten tot 7 januari.

Het gaat slecht met het aantal coronabesmettingen en -doden in Italië. Op 3 december meldde het land nog het grootste aantal sterfgevallen ooit op één dag: 993.

‘Als we onze aandacht nu verslappen staat de derde golf voor de deur,’ zei Gezondheidsminister Roberto Speranza woensdag 2 december in het parlement. Italië vreest voor een derde golf voor de tweede goed en wel voorbij is.

Boven op de regionale reisverboden mogen Italianen op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag hun gemeente niet verlaten.

Lokale overheden hebben felle kritiek op de maatregelen geuit, omdat zij vinden dat ze te weinig inspraak hebben gehad. De maatregelen laten in hun ogen te weinig ruimte voor de behoeften van families. Attilio Fontana, de gouverneur van het noordelijke Lombardije, noemde de nieuwe regels ‘waanzin’.

2. Frankrijk

Frankrijk gaat willekeurige grenscontroles uitvoeren tijdens de kerstvakantie. Het doel hiervan is het opsporen van Franse wintersporters van en onderweg naar buitenlandse skigebieden in met name Zwitserland en Spanje waar de pistes openblijven.

‘Het doel is om te voorkomen dat Franse burgers besmet raken,’ zei premier Jean Castex woensdag 2 december. Terugkerende vakantiegangers riskeren een week quarantaine.

Lees ook de column van Robbert de Witt: Emmanuel Macron is inmiddels te groot voor Frankrijk

De skioorden in Frankrijk zijn technisch gezien wel open tijdens Kerst. Maar alle infrastructuur (skiliften, tourbussen, bars en restaurants) is gesloten.

Castex benadrukte woensdag dat ‘de onderhandelingen met Zwitserland en Spanje doorgaan’ over het wel of niet toelaten van Franse wintersporters op de pistes.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert sinds oktober een oranje reisadvies voor heel Frankrijk. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen naar Frankrijk afgeraden worden. Dit geldt ook voor reizen naar een tweede (vakantie)huis. Reizigers uit Frankrijk moeten bij terugkomst 10 dagen in thuisquarantaine.

Vanaf 15 december geldt er een avondklok in Frankrijk van 21.00 uur tot 7.00 uur. Behalve op 24 december en 31 december. De Franse overheid raadt aan om tijdens de feestdagen met maximaal 6 mensen aan tafel te gaan. Dat is zonder de kinderen mee te tellen. Privébijeenkomsten moeten tot een minimum beperkt blijven. De horeca is nog altijd gesloten in Frankrijk.

3. Duitsland

Tijdens het begin van de tweede golf dit najaar was Duitsland lang een voorbeeld voor andere landen: de besmettingen leken niet op te lopen en strenge maatregelen bleven uit. Inmiddels is dat anders. Sinds begin november wordt Duitsland hard geraakt en is het land terug in een lockdown.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) kondigde op 1 december een verlenging van de lockdown aan die sinds 2 november was ingevoerd. Tot 20 december zijn de horeca, theaters en bioscopen gesloten. Maximaal vijf personen uit twee huishoudens mogen samenkomen.

Voor Kerst en Oud en Nieuw worden die regels versoepeld. Vanaf 23 december tot en met 1 januari mogen maximaal tien mensen bijeenkomen om de feestdagen gezamenlijk te vieren. Ook is de kerstvakantie op scholen verlengd. Vanaf 19 december hebben kinderen vakantie, om zo het aantal contacten en reizen van mensen te beperken.

De bovenstaande afspraken zijn genomen na overleg van bondskanselier Angela Merkel met vertegenwoordigers van de Duitse deelstaten. Die zestien bondslanden zijn officieel verantwoordelijk voor hun eigen volksgezondheidbeleid. Met overleg probeert de federale regering van Merkel gezamenlijk beleid te voeren, maar dat lukt niet altijd.

Zo geldt er sinds deze week in het Zuid-Duitse Beieren een strengere lockdown. Ook tijdens Kerst gelden daar strengere regels. Vijf mensen mogen samenkomen in plaats van tien, zoals in andere Duitse deelstaten.

Het Duitse dagblad Bild meldde maandag dat Merkel na de feestdagen een ‘knalharde’ lockdown zou willen invoeren. Zij vreest voor een nieuwe besmettingsgolf na de feestdagen en wil die met een harde lockdown de kop indrukken. Vrijwel alles zou moeten sluiten, behalve de supermarkten.

4. België

Lockdown, hoestschaamte, coronavirus: in 2020 werd de woordenschat flink uitgebreid. Dankzij België komt daar een woord bij: knuffelcontact. Belgische huishoudens mogen tijdens Kerst één knuffelcontact thuis ontvangen. Verder bezoek is niet welkom. Tot een knuffelcontact hoeft geen afstand te worden gehouden, en ook een mondkapje is niet verplicht.

Alleenstaanden mogen naast het knuffelcontact ook een ander persoon thuis ontvangen, maar daar moet wel afstand tot worden gehouden. Bovendien mogen deze twee gasten op slechts één van de twee kerstdagen langskomen.

Volgens de Belgische premier Alexander de Croo is de Kerst dit jaar ‘intiemer’. Het aantal besmettingen liep hard op in het land, maar door zeer strenge regels afgelopen november is het tij gekeerd. In België waren naast de horeca, theaters en bioscopen ook alle niet-essentiële winkels gesloten. Sinds vorige week zijn die weer geopend.

Wel geldt in het land nog een avondklok, die per regio verschilt. In het hele land moeten de straten leeg zijn tussen middernacht en vijf uur ’s ochtends. Ook tijdens de jaarwisseling. In Brussel en Wallonië gaat de avondklok al om tien uur ’s avonds in en duurt tot zes uur ’s ochtends.