Verenigde Staten

Opnieuw BLM-rellen in Minnesota na dood zwarte arrestant

13 april 2021Leestijd: 3 minuten

Voor de tweede nacht op rij is het onrustig in Minneapolis. De aanleiding voor het geweld is de dood van de zwarte Amerikaan Daunte Wright (20) na een staandehouding door de politie. ‘Geen gerechtigheid, geen vrede,’ klinkt het net als bij Black Lives Matter-demonstraties vorig jaar. Dat is geen toeval, want in een rechtszaal iets verderop is het proces bezig tegen de agent die wordt beschuldigd van moord op George Floyd, die vorig jaar overleed na zijn arrestatie.

1.Wat is er aan de hand?

Ondanks een avondklok verzamelden de afgelopen twee nachten demonstranten zich bij het politiebureau Brooklyn Center, een paar kilometer buiten de Amerikaanse stad Minneapolis in Minnesota. Er werd met vuurwerk en andere spullen naar de politie gegooid. De politie greep in en gebruikte flitsgranaten en traangas. Volgens lokale media zou er in winkels zijn ingebroken. Ongeveer veertig mensen zijn gearresteerd. Aanleiding is de dood van Daunte Wright die zondag 11 april door de politie werd doodgeschoten.

Meer over de Verenigde Staten: Kernenergie staat voor een heropleving in Amerika

2. Wat gebeurde er met Daunte Wright?

De twintigjarige zwarte Amerikaan Daunte Wright werd zondag tijdens een verkeerscontrole staande gehouden. Agenten ontdekten dat er een arrestatiebevel uitstond en probeerden hem in de boeien te slaan toen hij voor zijn auto stond. Maar op dat moment stapte Wright weer in zijn auto. De agente Kim Potter (48) wilde ingrijpen, maar volgens de politie verwarde zij haar pistool met een stroomstootwapen en schoot Wright neer. Potter werkte al 26 jaar voor Brooklyn Center Police Department. Beelden van het incident werden maandag 12 april door de politie gedeeld.

3. Waarom lopen de spanningen zo hoog op?

Volgens velen had de dood van Wright voorkomen kunnen worden, want wie verwart nou een pistool met een stroomstootwapen? Politieagenten worden erop getraind en zulke ongelukken zijn zeldzaam. Het gebeurde in 2019 ook. Toen werd een winkeldief in de staat Missouri neergeschoten in plaats van getaserd.

Beeld uit de video waarin duidelijk een pistool is te zien. Bron: AFP

Ook de gebeurtenissen van het afgelopen jaar spelen een rol. Vorig jaar werd op ongeveer 16 kilometer van de plek waar Wright overleed George Floyd aangehouden. Net als Wright overleed hij na het optreden van de politie. In Minneapolis was het toen dagenlang onrustig door rellen en plunderingen. Floyd werd het symbool van de Black Lives Matter-beweging en werd aangehaald als het ging over gewelddadig politieoptreden. Op dit moment is in dezelfde stad het proces tegen de ex-agent Derek Chauvin bezig.

4. Waarover gaat de rechtszaak ook alweer?

Chauvin wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanhouding van Floyd met fatale afloop. Het proces tegen Chauvin begon op 29 maart en inmiddels zijn er enkele zittingsdagen geweest waarin de doodsoorzaak van Floyd centraal stond.

Volgens artsen en een forensisch patholoog is Floyd overleden door een acuut gebrek aan lucht, doordat Chauvin zijn knie minutenlang op de nek van Floyd hield. Floyd zou al zijn overleden voordat ambulancemedewerkers ter plaatse kwamen. Volgens de aanklager bewijst dit dat er sprake is van moord, doodslag of dood door schuld. De verdediging wijst erop dat de doodsoorzaak te maken heeft met Floyds drugsgebruik. Er zijn inderdaad sporen van drugs in het bloed van Floyd aangetroffen, maar de hoeveelheden zijn te klein om hieraan acuut te overlijden. Het gebrek aan lucht door de knie van Chauvin zou veel bepalender zijn, concluderen de medisch experts.

Volgens de politiechef van Minneapolis handelde Chauvin niet volgens de voorschriften van de politie. Een knie in iemands nek leggen, zou haaks staan op wat in de training wordt geleerd.

Het is de verwachting dat het proces tegen Chauvin eind deze maand is afgerond. Drie collega’s van Chauvin zijn ook aangeklaagd. Hun proces begint in augustus.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.