Russische ambassadeur hekelt ‘vooringenomen’ waarnemers bij parlementsverkiezingen

09 oktober 2021Leestijd: 1 minuut
De Russische ambassadeur Alexander Shulgin. Foto: ANP.

De Russische ambassadeur in Den Haag, Alexander Shulgin, hekelt de rol van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa tijdens de recente parlementsverkiezingen in zijn land. Het stoort hem dat de OVSE geen aandacht schonk aan Amerikaanse inmenging in het electorale proces in Rusland.

In een gastopiniestuk op ewmagazine.nl vergelijkt ambassadeur Shulgin de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart met de verkiezingen in het weekeinde van 17 september voor de Doema, het parlement in Rusland. Hij beticht internationale waarnemers van hypocrisie en stelt dat zij vooringenomen zijn.

Lees hier de ingezonden opinie van de ambassadeur Alexander Shugin: ‘OVSE-waarnemers Russische verkiezingen hypocriet en vooringenomen’Shulgin

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bestaat sinds 1973 en wil met ‘preventieve diplomatie’ de internationale betrekkingen verbeteren. Om conflicten te voorkomen, streeft de OVSE ook naar democratisering en eerlijke verkiezingen.

Shulgin stoort zich vooral aan het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten van de OVSE. Dat weigerde volgens de Russische ambassadeur waarnemers naar Rusland te sturen en stond daardoor niet open voor ‘de onweerlegbare bewijzen dat Amerikaanse internetplatforms zich mengden in het verkiezingsproces in Rusland’.

De diplomaat sluit zijn opiniërend artikel af met een oproep tot dialoog tussen Nederland en Rusland. Hij gaat niet in op de kwestie-MH17, het verkeersvliegtuig van Malaysia Airlines (vluchtnummer MH17) dat op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten en waarbij alle 298 inzittenden (onder wie 193 Nederlanders) omkwamen.