Premium Lock De NAVO rukt toch op aan de Oostflank

13 april 2022Leestijd: 7 minuten
Nederlandse F-16's in formatie boven de Noordzee. Luchtmacht werkt aan 'integratie' met het nieuwe toestel F-35. Foto: Cristian Schrik/Mediacentrum Defensie

Vladimir Poetin voert feitelijk oorlog tegen de NAVO, al halen Oekraïners telkens de trekker over. De cruciale rol van het luchtwapen. Bondgenoten sturen hun vliegtuigen naar de Oostflank.

Toen vorige maand vier F-16’s de hangar op vliegbasis Volkel verlieten om als antwoord op de Russische agressie in Oekraïne boven NAVO-bondgenoot Polen te patrouilleren, viel een kleinigheid op. Eén van de vier toestellen had staartnummer J-063. De piloot in dit toestel – inmiddels werkzaam in een hoge functie in de Defensiestaf – schoot op 23 maart 1999 tijdens de Kosovo-oorlog, een Servische Fulcrum uit de lucht. Fulcrum is NAVO-code voor de MiG-29, een jachtvliegtuig van Russische makelij. Het kan toeval zijn, maar oorlog is ook psychologie, dus stuurde Defensie een propagandafilmpje de wereld in. Het spierballenvertoon was direct herkenbaar, althans voor ingewijden. De Russen is het niet ontgaan. Links op de romp, net onder de cockpitkoepel, stond als een jachttrofee het geschilderde silhouet van een MiG-29. Impliciete boodschap van het filmpje: wij zijn niet bang, Vladimir!

Onderweg van Volkel naar Polen: de legendarische F-16 nummer J-063. Foto: Mediacentrum Defensie

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De NAVO reageerde 25 februari onmiddellijk en onverwacht eensgezind op de Russische aanval op Oekraïne, een dag eerder. Bij luchtmachteenheden werkt dat sneller dan bij marine en landmacht. Britse, Amerikaanse en Nederlandse F-35’s, Franse Mirages en Rafales, Duitse en Italiaanse Eurofighters, Apache-gevechtshelikopters, Black Hawks, F-16’s en F-15’s van allerlei NAVO-pluimage, luchtafweersystemen en drones – het hangt allemaal boven de ‘Oostflank’.

De afgelopen weken troffen gevechtsvliegers uit een aantal NAVO-landen elkaar in Leeuwarden voor de oefening ­Frisian Flag. Nuttig als training en als gebaar naar Moskou: wij zijn op elkaar ingespeeld. Doe geen domme dingen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.