Madrid Premium Corner

Turkije geeft toe: Zweden en Finland kunnen toetreden tot NAVO

28 juni 2022Leestijd: 3 minuten

De Turkse president Erdogan geeft zijn verzet tegen NAVO-toetreding van Zweden en Finland op. Daarmee is de ‘historische’ topconferentie van het Atlantisch bondgenootschap een succes geworden.

NAVO-baas Jens Stoltenberg zei gisteren in Madrid, direct na het ondertekenen van een principe-akkoord, dat er nu een duidelijk signaal gaat naar de Russische leider Vladimir Poetin, die wegens de uitbreiding van het NAVO-gebied eind februari Oekraïne is binnengevallen. Stoltenberg: ‘Poetin wilde minder NAVO, maar hij krijgt meer.’

NAVO

NAVO maakt in Madrid vuist naar Poetin, schreef Eric Vrijsen eerder op de dag

Vanaf de Noordkaap tot vlakbij de Kaukasus wordt Rusland straks ingesloten door een bondgenootschap van 32 landen onder leiding van de Verenigde Staten, het machtigste land op aarde. De Russen bedreigen Litouwen vanwege de doorgang naar de Russische exclave Kaliningrad, maar door de Zweedse toetreding is het in de Oostzee strategisch gelegen eiland Gotland nu NAVO-territoir. Door hun toetreding beëindigen Zweden en Finland hun decennia oude neutraliteit. Die bestaat niet meer in Europa: iedereen is tegen Poetin, behalve Belarus en Rusland zelf.

Poetin zal zich achter de oren krabben

Stoltenberg zei met zoveel woorden dat Poetin zich achter de oren zal krabben na wat hij heeft aangericht met zijn agressie in Oekraïne.

En zo is het.

De NAVO omvat straks meer Europese lidstaten dan de Europese Unie. Dat verwijst ook de Franse praatjes over Europese strategische autonomie naar het zijtoneel. De westerse wereld vaart op het kompas van de Amerikanen, want reken maar dat president Joe Biden achter de schermen druk uitoefende op Erdogan.

Luister ook de podcast BruXL met EU-correspondent René van Rijckevorsel over NAVO-uitbreiding:

Turken hadden een punt

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.