De Britse ambassadeur Joanna Roper (54) over de ‘koplopers’ bij hulp aan Kiev.
Joanna Louise Roper (1969) is sinds 2020 ambassadeur in Den Haag. Ze werkte in Tokio, Peking en Islamabad, en was directeur Consulaire Zaken en de Britse special envoy gendergelijkheid.
De oorlog in Oekraïne gaat zijn tweede jaar in. Met gevoel voor understatement zegt de Britse ambassadeur in Den Haag over de hulp van de NAVO-landen aan Kiev: ‘Ik denk niet dat president Vladimir Poetin dit had verwacht.’ Zij stelt nuchter vast dat ‘de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland de koplopers waren bij de militaire bijstand aan Oekraïne’ en brengt nog even in herinnering ‘hoe premier Boris Johnson vorig jaar premier Mark Rutte en de Canadese premier Justin Trudeau in Londen uitnodigde om dit te bespreken’. Londen gaf 2,3 aan miljard militaire steun aan Oekraïne, Nederland 1 miljard.
EW Vaak wordt gezegd dat Atlantisch georiënteerde landen assertiever zijn tegenover Moskou, omdat ze – anders dan Duitsers – niet geïntimideerd worden door de reusachtige omvang van het Russische achterland. Hoe verklaart u de koploperspositie van deze landen? Is het geografie?
Joanna Roper: ‘Dat is een factor. Nederland is Atlantisch georiënteerd door geografie en historie. Inmiddels steunen alle NAVO-landen heel stevig Oekraïne. De Duitsers en Fransen nemen grote beslissingen.
‘De relatie tussen Rusland en Nederland is natuurlijk ook moeilijk door het neerhalen van de MH17 in 2014. Ik was destijds directeur Consulaire Zaken op het ministerie in Londen en was betrokken bij de hulpverlening aan de nabestaanden. Ook in het Verenigd Koninrijk waren doden te betreuren. Ik zat met de gezinnen van slachtoffers in de rechtszaal toen de rechter drie verdachten tot levenslang veroordeelde. Het neerhalen van dat vliegtuig geeft ons de context bij wat er nu in Oekraïne gebeurt.’
EW Denkt u dat de schuldigen ooit hun straf zullen uitzitten?
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen