Premium Lock Tien jaar generaal Sisi: Egypte is veilig, maar arm

29 juni 2023Leestijd: 4 minuten
PORTRETTEN VAN SISI EN DE TEKST 'LANG LEVE EGYPTE' LANGS DE WEG TUSSEN DE LUCHTHAVEN EN CAÏRO. FOTO: GETTY IMAGES

Tien jaar is generaal Sisi de baas in Egypte. Er is orde, maar steeds meer Egyptenaren willen weg: Europa lonkt.

Plots rent een man een drukke driebaansweg in Caïro op. Autobestuurders trappen geschrokken op de rem. De man bereikt ternauwernood de overkant, waar even verderop langs de weg een auto geparkeerd staat. Daaruit worden maaltijdboxen uitgedeeld. Meer mannen en vrouwen, met versleten kleren en bedekt onder een laag bruine stof, komen vanuit zijstraten naar de auto gesneld, hollend, soms strompelend.

Dit gebeurde tijdens de ramadan, drie maanden geleden. Het uitdelen van eten als liefdadigheid is een belangrijk onderdeel van de voor moslims heilige maand. Maar de drukte rond uitdeelpunten was groter en zichtbaarder dan voorgaande jaren. Rond een auto waar alleen sapjes werden uitgedeeld, dromden zeker een dozijn mensen samen.

Crisis in Egypte: ruim 30 procent inflatie, voor voedselprijzen het dubbele

Het tekent de situatie waarin Egypte zit: crisis. De inflatie bedraagt ruim 30 procent, en voor voedselprijzen is dat het dubbele. Het Egyptische pond heeft in anderhalf jaar de helft van zijn waarde verloren, op de zwarte markt nog meer. Buitenlandse valuta zijn bij de banken bijna niet meer te krijgen.

Sinds 2019, toen bijna eenderde van de Egyptenaren onder de armoedegrens leefde, brengt de overheid geen armoedecijfers meer uit. Naar alle waarschijnlijkheid is de armoede sindsdien – als gevolg van de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de huidige inflatiecrisis – verder gestegen. ‘Het geld gaat naar wegen en bruggen,’ zegt een verkoper van broodjes orgaanvlees in een volkswijk in Caïro, ‘terwijl de mensen niet kunnen eten en alles duurder wordt.’

Tien jaar geleden greep Sisi de macht in Egypte

Komende maandag, 3 juli, is het precies tien jaar geleden dat president van Egypte, Abdel Fattah Al-Sisi (68), de macht greep. Als hoogste generaal en minister van Defensie zette Sisi Moslimbroederschap-president Mohamed Morsi af in een staatsgreep. Een groot deel van de bevolking steunde hem. Hoewel Sisi in eerste instantie beweerde het presidentschap niet te ambiëren en de democratie te willen herstellen, werd hij een klein jaar later met 96 procent van de stemmen verkozen tot president, na zeker duizend dode demonstranten en een veelvoud aan arrestaties.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw