Hoe asielzoekers uit Bangladesh Europa proberen te bereiken

13 juni 2023Leestijd: 2 minuten
MIGRANT DIE EUROPA VANUIT LIBIË WIL BEREIKEN, WORDT OPGEVANGEN DOOR ITALIAANSE KUSTWACHT. FOTO: EPA/ANP

Vijf vragen over asielzoekers uit Bangladesh in Libië.

1. Om wat voor aantallen gaat het?

Vorig jaar verdubbelde het aantal asielzoekers uit Bangladesh dat via Libië naar Europa reist van 7.838 naar 15.228, volgens cijfers van de Verenigde Naties (VN). Dit jaar staken er voor zover bekend al meer dan 2.500 illegaal de Middellandse Zee over. Bangladesh levert zo’n 14 procent van het totale aantal asielzoekers, waarmee het in de topdrie staat van herkomstlanden. In de meeste gevallen wordt hun aanvraag voor asiel in Europa afgewezen. Wel kunnen ze soms legaal werken in Italië.

2. Waarom reizen ze eigenlijk via Libië?

Krijgsheer Khalifa Haftar, die de dienst uitmaakt in het oosten van Libië, is de spil in de mensensmokkel. Al jaren probeert hij de wettelijke regering, die is geïnstalleerd met steun van de VN, ten val te brengen. Vertrouwelingen van Haftar werken samen met criminele organisaties in Syrië, die in Bangladesh eco­nomische vluchtelingen ronselen. De Syrische luchtvaartmaatschappij Cham Wings brengt hen vervolgens per vliegtuig naar de Libische stad Benghazi, waar ze op de boot stappen naar Italië of Malta.

3. Waar kennen we Cham Wings ook alweer van?

In december 2021 kondigde de EU sancties af tegen de Syrische eigenaren van Cham Wings, omdat de maatschappij vluchtelingen uit onder meer Congo en Irak naar Wit-Rusland transporteerde. Het aantal asielzoekers dat via Polen de EU probeerde binnen te komen, was daardoor in korte tijd explosief gegroeid.

4. Hoe reageert Europa?

De Italiaanse premier Giorgia Meloni reisde in mei naar Libië voor een ontmoeting met Haftar. Hoewel de EU de krijgsheer niet erkent als legitiem leider, heeft hij zo veel invloed dat Europa noodgedwongen zaken doet met hem. De illegale migratie levert Haftar niet alleen veel geld op, hij gebruikt die ook als diplomatiek drukmiddel. Zo voorkomt hij bijvoorbeeld dat de EU sancties afkondigt tegen hem en zijn vertrouwelingen.

5. Dus een oplossing is voorlopig nog niet in zicht?

Nee, bepaald niet. De toestroom van asielzoekers uit Bangladesh lijkt recent iets op te drogen, maar er zijn alweer andere landen in Azië waar economische vluchtelingen worden geronseld. De laatste maanden stijgt het aantal Pakistanen dat via de Middellandse Zee Italië weet te bereiken.