Premium Lock Het antisemitische spook is terug in Duitsland

20 november 2023Leestijd: 8 minuten
Betoging voor een ‘vrij Palestina’ in de Duitse hoofdstad, 4 november. Foto: Add Andersen/AFP/Getty Images

Hardhandig zijn de Duitsers wakker geschud nu blijkt dat veel jongeren geen schuldgevoel meer kennen en partij kiezen tegen Israël.

Ook dit jaar was het stil op 9 november, de dag van de val van de Berlijnse Muur. Er werd geen feest gevierd, want op deze dag wordt ook de Kristallnacht uit 1938 herdacht, toen nazi’s Joodse winkels aanvielen. Ook in de Große Hamburger Straße, waar zich in de oorlog het Joodse getto van het Scheunenviertel bevond, brandden dit jaar kaarsen. Een sculptuur met magere gestalten herinnert aan de gruwelen van toen. Vijftigduizend Joden werden vanaf deze plek naar het oosten gedeporteerd. Het betekende een zekere dood voor vele Berlijnse ondernemers, werknemers en hun gezinnen.

In het land van de daders, waar opeenvolgende generaties politici hun solidariteit met Israël betuigden, zijn Joden opnieuw bang. Om de hoek, in de Oranienburger Straße bij de rivier de Spree, staan altijd agenten voor de synagoge met de gouden koepel. In 1938 verhinderde de Pruisische politieman Wilhelm Krützfeld nog dat het gebedshuis door naziterreur uitbrandde.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw