Premium Lock Amerikanen lijken opnieuw veroordeeld tot Trump of Biden

31 december 2023Leestijd: 4 minuten
Joe Biden (links) en Donald Trump lijken ze op te kunnen maken voor een tweestrijd. Foto: Foto: Mandel Ngan/AFP/Getty Images en Scott Olson/Getty Images

Op 5 november kiezen Amerikanen een president. Ze lijken opnieuw veroordeeld tot Trump of Biden.

In 2024 eist de race om het Witte Huis alle aandacht op in de Verenigde Staten, maar ook ver daarbuiten. Vrijwel zeker staan twee bekende gezichten op het stembiljet. Volgens de peilingen maakt oud-president Donald Trump de meeste kans om de Republikeinse voorverkiezingen te winnen, en zo de Democratische president Joe Biden te mogen uitdagen.

Daarmee draaien de verkiezingen uit op een herhaling van 2020. In dat jaar won Biden 306 kiesmannen, Trump 232. (Doorslaggevend voor de verkiezingsuitslag is niet zozeer het aantal stemmen, maar het aantal kiesmannen die in elk van de vijftig staten zijn te behalen.)

Bij kiezers is er weinig enthousiasme voor zo’n herhaling. Meer dan de helft van de Amerikanen ziet liever andere kandidaten. Een veelgehoord argument is leeftijd. Op de verkiezingsdatum van 5 november is Trump 78 jaar, Biden 81. Niet eerder waren presidentskandidaten zo oud.

Voor de partijen zal het reden zijn kosten noch moeite te sparen om de kiezer naar de stembus te lokken. De verkiezingen in 2020 waren al de duurste in de Amerikaanse geschiedenis. Democraten en Republikeinen spendeerden toen samen omgerekend ruim 6 miljard euro aan de campagne voor het Witte Huis.

Op 5 november zijn er ook tal van andere verkiezingen in de Verenigde Staten. Zo worden alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden verkozen, net als eenderde van de 100 Senatoren. In veel staten kunnen kiezers stemmen voor hun lokale volksvertegenwoordiging. Ook zijn er talloze lokale referenda, zoals over belastingverhogingen.

Het laatste nieuws en opinie direct naar uw telefoon, volg EW Magazine op Whatsapp     VOLGT U EW MAGAZINE AL OP WHATSAPP?

Volg EW en schep orde in de informatiechaos. Vertrouw op heldere analyses, diepgravende achtergronden en scherpzinnige columns.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw