Zo verloopt het pro-Palestijnse protest op Britse universiteiten

15 mei 2024Leestijd: 2 minuten
Pro-Palestijnse betogers hebben een tentenkamp opgezet op Cambridge University. Foto: Martin Pope/SOPA Images/Sipa USA

In Cambridge en Oxford hebben anti-Israëlische actievoerders tentenkampen opgezet, inclusief de ‘bevrijde zones’.

De Britse premier Rishi Sunak heeft de leidinggevenden van zeventien vooraanstaande universiteiten naar Downing Street laten komen om aan hen duidelijk te maken dat de snelle toename van het antisemitisme op de campussen ‘onacceptabel’ is. Hij verzocht hun het ‘intimideren en lastigvallen’ van Joodse studenten door een ‘luidruchtige en agressieve minderheid’ niet te accepteren. Vooralsnog laat Sunak het bij een waarschuwing.

‘Giftige en vijandige stemming’

In Cambridge en Oxford hebben anti-Israëlische actievoerders tentenkampen opgezet. Hiermee kopiëren ze de acties in de Verenigde Staten, inclusief de ‘bevrijde zones’. Net als in Amerika en Nederland dragen actievoerders gezichtsbedekking, soms met gebruik van een Arabische sjaal (keffiyeh), om hun identiteit te verbergen. Volgens de Jewish Society van Cambridge is er mede door de steun die Hamas geniet sprake van een ‘giftige en vijandige stemming jegens Joodse studenten’.

Ook op de universiteiten van Leeds, Bristol, Manchester, Lancaster en Edinburgh zijn er protesten. In Cambridge heeft rector-magnificus Deborah Prentice laten weten niet te zullen overgaan tot ontruiming van het tentenkamp, ondanks het feit dat deze vorm van actievoeren – wildkamperen op universitaire burelen – tegen de regels is. Ze verklaarde ‘de vrijheid van meningsuiting’ volledig te steunen. Oxford University kwam met een soortgelijke verklaring. Enkele jaren terug bungelden Cambridge en Oxford, samen met het Imperial College, onder aan de ranglijst van Britse universiteiten waar de vrijheid van ­meningsuiting het beste wordt gerespecteerd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door EW Magazine (@ewmagazinenl)

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tijdens een bijeenkomst van de National Union of Students (NUS) in Blackpool werd onlangs gestemd voor het verbannen van de Union of Jewish Students. Het was een niet-bindende stemming. Anderhalf jaar geleden moest NUS-voorzitter Shaima Dallali aftreden wegens antisemitisme. Volgens weekblad The Jewish Chronicle klonk bij het congres de roep voor het ‘ontmantelen’ van de staat Israël als een ‘racistisch koloniseringsproject’. Op de campussen hebben actievoerders gepleit voor ‘globalisering van de Intifada’, steun aan de moslimfundamentalistische Houthi’s in Jemen en het boycotten van ‘zionisten’.

In Zuid-Londen heeft de leiding van Goldsmiths College reeds gehoor gegeven aan enkele eisen van demonstranten. De universiteit zal een onderzoek verrichten naar investeringen in en samenwerkingsverbanden met Israël. Tevens zal het bekijken of het de definitie die de International Holocaust Remembrance Association aan antisemitisme heeft gegeven, nog toepasselijk is. De voorzitter van de overkoepelende universiteiten, Sally Mapstone, heeft ingrijpen op de campussen niet uitgesloten als het afleggen van examens in gevaar komt.