Poetin wil de oorlog winnen met een economische hightechnerd zonder militaire ervaring

14 mei 2024Leestijd: 3 minuten
Foto via ANP

Andrej Beloöesov is de nieuwe Russische minister van Defensie. Met de benoeming van deze econoom, ten koste van de loyale Sergej Sjojgoe, mikt Poetin op een oorlog van de lange adem.

Andrej Beloöesov komt uit een gegoede familie en studeerde economie aan de Staatsuniversiteit van Moskou. Als wetenschapper deed hij onderzoek naar systemen die mens en machine integreren – zoals bij vervoersmiddelen, maar ook drones en virtual reality. Hij werkte vanaf 1991 als economisch onderzoeker en adviseerde vanaf 2000 ook president Vladimir Poetin.

Andrej Beloöesov werd onderminister en minister van Economische Ontwikkeling, en ook Poetins belangrijkste economische adviseur. Volgens de Russische nieuwssite RBC wist Beloöesov Poetin te overtuigen van het belang van de digitale economie en blockchain.  Vanaf 2020 was hij vicepremier, ook diende hij kort als waarnemend premier. Nu mag hij – zonder militaire achtergrond – aan de slag als defensieminister.

Sjojgoe was aan vervanging toe

Afgelopen weekeinde liet Poetin weten Sergej Sjojgoe (68) te vervangen. Sjojgoe was sinds 2012 defensieminister. Bij soldaten maakte hij zich populair door de sok in te voeren. Tot 2013 moesten zij het doen met portjanki, doeken die rond de voet moesten worden gebonden.

Toen Poetin in 2022 op tv beval zijn nucleaire wapens in hogere staat van paraatheid te brengen, was het Sjojgoe die aan de welbekende lange tafel zat en beloofde die opdracht uit te voeren.

Het Kremlin publiceerde geregeld foto’s van Poetin en Sjojgoe, samen op jacht in Siberië: wandelend door de bossen, in een terreinwagen door de sneeuw. Dat zou hun goede band bewijzen.

Maar intern kreeg Sjojgoe veel kritiek vanwege het moeizame verloop van de Oekraïne-oorlog. Toen Jevgeni Prigozjin, leider van het Wagner-huurlingenleger, in juni vorig jaar naar Moskou marcheerde, was dat om het vertrek te eisen van Sjojgoe (en leger-stafchef Valery Gerasimov). De opstand kwam snel ten einde, maar toonde de toenemende onrust bij (para)militairen.

Na Prigozjins dood, twee maanden later – in een verdacht vliegtuigongeluk,  algemeen gezien als Poetins wraak – leek Sjojgoe zijn positie weer te verstevigen. Maar onaantastbaar was de loyale minister niet meer, zo getuigde de recente arrestatie van zijn onderminister Timoer Ivanov wegens corruptie. Sjojgoe krijgt nu een erebaan als secretaris van de nationale veiligheidsraad.

Andrej Beloöesov moet innovatie aanjagen

Officieel moet de senaat de benoeming van Andrej Beloöesov nog goedkeuren, maar in Poetins Rusland is dat een formaliteit.

Een Kremlin-woordvoerder brengt Beloöesovs militaire onervarenheid alvast als iets positiefs: ‘Onze regering staat open voor innovatie en ontwikkeling. Wie het snelst ontwikkelt, wint oorlogen.’ De econoom moet het defensiebudget beter benutten, meer innovaties inzetten in de oorlog en mogelijk de banden met China aanwenden als het gaat om wapenleveranties.

Oekraïne benoemde vorig jaar al een nieuwe defensieminister met een economische achtergrond. Zowel Oekraïne als Rusland bereidt zich voor op een lange bevoorradingsoorlog, concludeert de Duitse omroep Deutsche Welle. De oorlog heeft voor beide landen enorme financiële gevolgen. Een econoom zou de bevoorrading efficiënter en goedkoper moeten regelen.

Poetin verwachtte Oekraïne te veroveren in dagen, en anders wel in weken. De overwinningsparades waren al gepland. Ruim twee jaar later lijkt hij te erkennen dat een andere strategie nodig is. Met de keuze voor de econoom Beloöesov mikt de president, bereid om Oekraïne en zijn eigen land te laten lijden voor zijn eigen grootsheid, op een oorlog van de lange adem.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.

Jibbe Slofstra
Jibbe Slofstra (2002) is sinds 2 april 2024 stagiair op de redactie van EW.
Lees meer