Duitse beursvoorzitter: ‘We zijn op weg om een ontwikkelingsland te worden’

10 juni 2024Leestijd: 5 minuten
Theodor Weimer. Foto: IMAGO/RAINER UNKEL via ANP

Het Duitse regeringsbeleid is bekloppt – knettergek. Bestuursvoorzitter Theodor Weimer van de Duitse beurs veegt in een snoeiharde speech de vloer aan met het klimaat- en immigratiebeleid. ‘We zijn economisch gesproken op weg om een ontwikkelingsland te worden.’ Lees en bekijk hier zijn speech die tot een schok heeft geleid in Duitsland.

Op 17 april hield Theodor Weimer, die per 1 oktober op 65-jarige leeftijd afzwaait als CEO van de Duitse beurs (DAX), een speech voor de Wirtschaftsberat Bayern, een in München gevestigde belangenclub voor industriëlen. Pas vrijdag 7 juni werd de speech gedeeld op sociale media, om daarna meteen viraal te gaan. Dat valt te begrijpen.

Auto-industrie verkwanseld

Weimer spreekt zich snoeihard uit tegen de regering. Die verkwanselt volgens hem de auto-industrie door onverstandig groen beleid. En ook het immigratiebeleid kan Weimer niet bekoren. ‘Arbeidsimmigratie betekent vakmensen binnenhalen die de taal spreken. Niet mensen die de helft van de uitkeringen opstrijken om dat naar het buitenland over te maken.’

Als beursvoorzitter spreekt Weimer met de CEO’s van grote bedrijven en met beleggers als BlackRock en Fidelity. Weimer: ‘Die schudden hun hoofd en vragen waar de Duitse deugden zijn gebleven. We kunnen de Duitsers niet meer lezen. Als jullie zo doorgaan, verlaten we Duitsland.’

Zelf had Weimer achttien gesprekken met minister Robert Habeck van Economie (de Groenen). In het begin deed Habeck nog verstandige dingen, maar zijn beleid werd steeds fundamentalistischer en draait nu uit op een complete ramp.

Politici boos

De Duitse regeringspartijen – Olaf Scholz staat aan het hoofd van een coalitie van de sociaal-democratische SPD, De Groenen en de liberale FDP – reageerden woedend.

Zij noemen de speech populistisch, vergelijkbaar met de retoriek van het extreem-rechtse Alternative für Deutschland (AfD). ‘Deze bizarre speech is er meer een uit een biertent dan van een DAX-bestuursvoorzitter,’ zei Verena Hubertz, de vicevoorzitter van de SPD tegen de Financial Times.

De video van 17 minuten is in het Duits ondertiteld. Onder de video staan grote delen in het Nederlands uitgeschreven.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Dames en heren, ik spreek vaak met minister van Financiën Christian Lindner en Olaf Scholz, en ik vertel u vanavond wat ik hun zeg. Ik vertel u ook wat internationale beleggers over Duitsland zeggen. Het is geen Weimer-interpretatie, maar het is wat beleggers tegen mij zeggen als Duitse beurschef, “Mr. DAX”, “Mr. Stocks”.

‘De helft van de DAX-genoteerde CEO’s ken ik persoonlijk. En ik wil uw avond niet bederven, maar één ding is duidelijk, zo slecht als nu is ons aanzien in de wereld niet eerder geweest. Nog nooit. En helaas is dat de mening van de long-beleggers. Dat zijn partijen die gericht in bedrijven beleggen, zoals Blackrock en Fidelity, grote pensioenfondsen zoals Allianz en dergelijke. Ik heb het niet over de hedgefondsen die alleen geïnteresseerd zijn in snel geld.

‘Ze kijken hoofdschudden naar wat we doen. “Theodor, we weten niet meer hoe we jullie in Duitsland moeten lezen, Als jullie zo doorgaan, zullen nog sneller uit Duitsland vertrekken.” Die gesprekken hebben een fatalistisch karakter.

‘Wat jullie doen is gek’

‘Internationale beleggers beleggen alleen nog maar in Duitsland omdat aandelen er goedkoop zijn. We zijn een uitverkoopwinkel geworden. De hoge waarderingen [van aandelen] op dit moment, zijn niet gestoeld op stevige fundamenten.

‘We moeten weer in groei geloven en daarvoor zijn investeringen nodig. Dat is het thema van vanavond. Beleggers missen een kompas, een ordelijk politiek kompas. Economisch gesproken zijn we op weg naar een ontwikkelingsland. We maken onszelf klein voor Brussel en Berlijn. De Amerikanen zeggen: “Stop met een overheidseconomie te zijn die als een konijn voor een slang zit en wacht tot de slang bijt. Word zoals wij, een private economie.” Het verschil is inmiddels dat in de Verenigde Staten het niet uitmaakt welke oude man president wordt. Daar leiden ondernemers het land. U zult zien dat de Amerikanen, als het goed gaat met hun portemonnee, ook hun verdeeldheid overwinnen.

BMW te laag gewaardeerd

‘We hebben onze auto-industrie kapotgemaakt. Het doet pijn in mijn ziel als ik praat met de industriëlen. Onze geweldige Duitse autofabrikanten worden door beleggers gewaardeerd voor vier keer de winst. Dat betekent dat BMW 5 miljard winst maakt en slechts 20 miljard waard is. Dat is toch belachelijk. Mijn bedrijf, de Deutsche beurs, heeft 14.000 werknemers, waarvan 6.000 buiten Duitsland. Ik heb een koers-winstverhouding van meer dan 20. Waarom? Omdat ik een softwaretechnologiebedrijf ben.

‘We hebben door een rampzalige discussie het Duitse bedrijfsmodel kapot laten praten. We hebben groene energie belangrijk gemaakt en de auto-industrie door CO2-maatregelen in de verkeerde richting gestuurd. Daar komen ze niet meer uit. En nu huilt mijn vriend CEO Stefan Hartung van Bosch: “Hoe moet dit verder, terwijl er de komende 35 jaar nog verbrandingsmotoren zijn.”

‘Wat we doen is waanzin. Als ik vandaag een BMW 7 koop als dienstwagen, dan kan ik alleen kiezen voor een zescilinder hybride. In de VS heb ik ook de keus uit de achtcilinder, zonder hybride. En dan schrijft de raad van commissarissen me voor dat ik in een kleinere dienstwagen moet rijden. Wat een onzin. We moeten grote dienstwagens produceren, dat creëert namelijk groei.

Migratiepolitiek wordt overal als grote fout gezien

‘Onze migratiepolitiek, ik wil niet te politiek worden, wordt overal als volkomen verkeerd gezien. Migratie betekent in economisch opzicht dat je mensen binnenhaalt als je een tekort aan vakmensen hebt. Mensen die je taal spreken en de economie laten groeien. Maar dan moet je niet degenen binnenhalen die 50 procent van het bijstandsgeld opstrijken en ergens anders heen sturen.

‘In Europa gebeurt niets meer vanwege Duitsland. Vroeger zei toenmalig bondskanselier Angela Merkel: “Dr. Weimer, we moeten Europa economisch leiden, we kunnen niet ook nog politiek in Europa leiden.” Dat was altijd haar mantra. Maar we leiden ook economisch niet meer. De cijfers spreken boekdelen: 0,2 procent groei dit jaar. We zijn nog niet terug op het niveau van 2019.

‘We zijn op een punt aangekomen, dames en heren, waar we weer een ondernemerseconomie moeten worden. De staat zal het niet oplossen. Buitenlandse investeerders trekken zich terug. We bevinden ons in alle ranglijsten onderaan, en de trend gaat verder naar beneden.

‘Dames en heren, dat moet dringend worden veranderd. En dat kan alleen door in zulke bijeenkomsten als deze de zaken duidelijk taal te spreken. We moeten de realiteit onder ogen zien. En we moeten ook weer deugden hebben. En daar hoort ook wat hard werken bij. Wat we hebben aangericht met deze privé-werkbalans, wat we hebben aangericht met thuiswerken, daar kunnen we straks over discussiëren. Ik dank u.’

Jeroen van Wensen
Jeroen van Wensen (1973) is redacteur Economie bij EW.
Lees meer
Jeroen van Wensen