Maandagochtend om 6.00 uur leek het erop dat Griekenland de eurozone zou moeten verlaten. Maar EU-voorzitter Donald Tusk en de Franse president François Hollande wilden dat simpelweg niet accepteren.
Dat blijkt uit een reconstructie van de Financial Times.
Dood spoor
Na ruim negen uur onderhandelen leken de Griekse premier Alexis Tsipras en de Duitse bondskanselier Angela Merkel op een dood spoor te zitten. Ze waren er niet uitgekomen en de enige conclusie leek een ‘grexit’ te zijn.
Maar toen Merkel en Tsipras naar de deur liepen, greep de Poolse voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, in. ‘Sorry, maar geen denken aan dat jullie deze kamer verlaten,’ zou hij hebben gezegd.
Breekpunt
Tusk dwong de regeringsleiders weer om aan tafel te gaan zitten om een compromis te vinden in een punt dat voor beide partijen een breekpunt was.
Het ging over het privatiseringsfonds en de verkoop van Griekse staatsbezittingen. Merkel stond erop dat Griekenland 50 miljard euro zou halen uit de verkoop van staatsbezittingen, maar Tsipras zei dat hij deze ‘vernedering’ onmogelijk aan zijn volk kon verkopen.
Vernedering
Het was de Franse president Hollande die toen de kant van Tsipras koos. ‘Niets zou erger geweest zijn dan Griekenland zo te vernederen,’ zou de Franse socialist hebben gezegd. Dat Duitsland dan maar voor een Grexit koos, kon Hollande evenmin toestaan.
‘Vanuit Duitsland was er sterk de drang om tot een Grexit te komen. Ik weigerde die uitkomst.’ Hollande was er vervolgens verantwoordelijk voor dat ook de tijdelijke exit van Griekenland, een plan van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, uit het plan werd gehaald.
Gekruisigd
Uiteindelijk werd er vlak voor het openen van de beurzen dan toch een akkoord bereikt. Tot onvrede van Duitsland is er een compromis bereikt over het privatiseringsfonds.
De Griekse premier Tsipras zou hoe dan ook het meest hebben geleden tijdens de gesprekken. Volgens een aanwezige bij het overleg hebben ze Tsipras ‘aan het kruis genageld’.