Terwijl IS voor beide landen een enorme bedreiging is, blijft de Syrische president Bashar-al Assad het belangrijkste twistpunt. Amerika wil de dictator het liefst zien verdwijnen, Rusland blijft hem voluit steunen.
Net als de Verenigde Staten wil Rusland dat er een zo breed mogelijke coalitie komt tegen het grote gevaar dat uitgaat van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Die oproep deed althans het Kremlin dinsdag. Wat nodig is, is een ‘anti-terreurfront’ met Iraakse, Koerdische ën Syrische troepen,’ zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Russisch militair ingrijpen komt er sowieso niet.
Kalifaat
Moskou is maar al te bang dat IS definitief voet aan de grond krijgt in de Kaukasus. Veel jihadisten uit Tsjetsjenië en Dagestan hebben zich aangesloten bij de terreurgroep, die in Syrië en Irak een islamitisch kalifaat heeft uitgeroepen.
Russen zouden nu al 8 procent van het totale aantal jihadisten van de terreurbeweging uitmaken, blijkt uit Russische cijfers. De afgelopen dagen zouden zeker veertien lokale IS-aanhangers in de noordelijke Kaukasus zijn gedood door veiligheidstroepen.
Wreedheden
Een brede coalitie is dus – ook voor de Russen – gewenst, Anders dan de Amerikanen zien zij daarin ook een rol weggelegd voor Assad, iets waar Washington – officieel – niets van wil weten. De Amerikaanse regering ziet de Syrische dictator het liefst van het toneel verdwijnen.
Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, op bezoek in Qatar, verwoordde het als volgt: het Syrische regime ‘heeft de legitimiteit al lange tijd verloren, voor een deel omdat het bewind maar blijft doorgaan met hun wreedheden tegen het eigen volk’.
Rusland heeft daarentegen een heel andere kijk op Assad. Hij moet in het zadel worden gehouden, omdat hij in staat zou zijn de opmars van IS te breken. We moeten een manier vinden om met één front te komen tegen IS, maar het grootste probleem blijft onenigheid over Assad, zegt Fyodor Lukyanov van een denktank die advies verleent aan de Russische regering op het gebied van buitenlandse politiek.
Rebellen
Rusland is – vanwege de steun voor Assad – dan ook fel gekant tegen Amerikaanse luchtsteun voor de ‘gematigde’ Syrische rebellen. President Barack Obama zou daar eerder deze week toestemming voor hebben gegeven. Die rebellen vechten niet alleen tegen IS, maar hebben ook Assad als een te bestrijden vijand.
Volgens Lavrov zou het zo maar kunnen uitdraaien op een rechtstreeks vuurgevecht tussen Amerikaanse gevechtstoestellen en Syrische regeringstroepen. Dat wordt door de Verenigde Staten ook niet uitgesloten. Rusland ziet de luchtaanvallen als schending van het volkenrecht.