De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink moet Turkije verlaten. De Turkse autoriteiten zijn bezig met de administratie om de Geerdink te kunnen deporteren.
De uitzetting van de journaliste is daarmee een feit, schrijft NRC. Geerdink is naar een centrum gestuurd voor buitenlanders die uit het land worden gedeporteerd. Ze gaat bezwaar maken tegen het besluit.
Maandag speculeerde minister van Binnenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) al over de uitzetting van Geerdink. Koenders noemt het ‘een slechte zaak’. Wanneer ze het land moet verlaten, is nog onbekend.
De advocaat van de verslaggeefster, Duvat Uzunkopru, zegt dat ze wordt beschuldigd van betrokkenheid bij een terroristische organisatie. Geerdink werd in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt toen ze verslag deed in de provincie Hakkari, vlakbij de grens met Irak.
PKK
Ze volgde op dat moment een groep Koerdische fundamentalisten die de Koerdische verboden Arbeiderspartij PKK wilden steunen in de strijd tegen het Turkse leger.
Geerdink is een bekende naam voor de Turkse autoriteiten. Ze wordt in de gaten gehouden sinds ze verslag ging doen over de Koerdische minderheid in Turkije. Zij strijden al jaren voor erkenning. In Turkije geldt dat als een gevoelig thema.
De journaliste werd in januari opgepakt omdat ze ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ zou hebben gemaakt. Dat ging destijds om de terreurorganisatie PKK. In april werd ze vrijgesproken.
Reactie
Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) gaf aan dat ze zich bij haar meest recente arrestatie ‘op de verkeerde plek op de verkeerde tijd was’. Zo was Geerdink in een ‘special security zone‘, waar de PKK vocht tegen het Turkse leger.
Haar aanwezigheid zorgde voor gevaar voor haarzelf en voor de andere aanwezigen, een groep van 32 mensen van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Koenders sprak zorgelijk over de detentie.
Geerdink is normaal gesproken erg actief op Twitter, maar heeft al sinds zondag niets meer laten horen via het sociale medium.