Europese leiders proberen Griekenland te dwingen meer te doen om de migratiestroom vanuit Turkije in te dammen. Dat gaat gepaard met grof geschut: zo worden de Grieken bedreigd met uitzetting uit de Schengenzone, als zij in gebreke blijven.
‘Het is een mythe dat de Grieks-Turkse grens niet kan worden beschermd,’ zegt bijvoorbeeld de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner volgens The Telegraph.
Druk
De Griekse marine heeft volgens haar genoeg capaciteiten om de grens te beveiligen. ‘Het gaat hier om een van de grootste marines van Europa.’ Landen als België, Zweden en dus Oostenrijk voeren de druk op.
Als je geen controle hebt over de grenzen, houdt het een keer op, zegt de Zweedse minister Anders Ygeman: ‘Het heeft gevolgen voor het vrije verkeer’ tussen EU-landen’ – dat is geregeld in de Schengenverdragen. 28 EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn maandag en dinsdag bijeen in Amsterdam om te praten over de migratiecrisis.
‘Illegaal’
Maar volgens Athene doet de EU juist veel te weinig voor Griekenland. Het ontbreekt aan mankracht om het probleem te kunnen tackelen, en de herverdeling van migranten komt nauwelijks van de grond.
‘Het is geen goed idee’ om Frontex-agenten naar Macedonië (geen EU-lid, geen partij bij Schengen) te sturen, zegt de Griekse Immigratieminister Ioannis Mouzalas in Amsterdam. Het stoppen van migranten op de Griekse noordgrens, maar dan op Macedonisch grondgebied, zou ‘illegaal’ zijn. We hebben Frontex, dat de buitengrenzen van Europa dient te bewaken, hard nodig in Griekenland zelf, aldus Mouzalas.
Crisis
Andere EU-landen doen volgens hem simpelweg niet voldoende. 1.800 Frontex-medewerkers zijn noodzakelijk, maar Griekenland heeft er maar 800. En dat terwijl de problemen immens zijn, zegt Mouzalas.
Het noodlijdende land – er woedt er nog altijd een economische crisis – kan de toestroom niet aan, en laat de meeste migranten als zij eenmaal in Griekenland zijn, doorreizen naar noordelijker gelegen land, in de meeste gevallen in West-Europa.
De Grieken zeggen hun uiterste best te doen om de bootjes vanuit Turkije te stoppen, maar willen ook dat de Turken meer geld krijgen van ‘Brussel’. Elke dag weer meren er bootjes aan met in totaal meer dan tweeduizend migranten.