Grote nazi-verzameling ontdekt in Argentinië

20 juni 2017Leestijd: 1 minuut
ARGENTINA ARCHEOLOGY

De Argentijnse politie heeft in een verborgen ruimte van een huis tientallen nazi-artefacten ontdekt. Het is de grootste ontdekking van Tweede Wereldoorlog-objecten in de geschiedenis van het land.

Op donderdag 8 juni trof de politie de verzameling aan bij de huiszoeking in Béccar, een buitenwijk van de hoofdstad Buenos Aires. Het gaat om zo’n 75 objecten, waaronder een buste van Adolf Hitler, een medisch instrument om schedels te meten en vergrootglazen. Ook vond de politie een aantal zwart-witfoto’s. Op sommige foto’s is Hitler te zien die een vergrootglas gebruikt. Volgens historici gaat het om originele stukken uit het nazi-tijdperk.

Interpol

De politie vond de geheime ruimte achter een boekenkast. De autoriteiten kwamen de verzameling op het spoor na een tip van de internationale politiedienst Interpol, nadat een van de objecten was tentoongesteld bij een kunstcollectie. De eigenaar is nog niet geïdentificeerd.

De politie onderzoekt hoe de objecten in Argentinië zijn beland. Het meest aannemelijke is dat nazi’s de objecten meenamen na de Tweede Wereldoorlog.

Bevriende dictators

Duizenden nazi’s vluchtten na de oorlog naar Latijns-Amerikaanse landen, zoals Argentinië, Brazilië en Chili. Daar werden zij opgevangen door bevriende dictators, onder wie Juan Perón, Hugo Banzer en Alfredo Stroessner.

Na het onderzoek worden de objecten vermoedelijk tentoongesteld in het Holocaust Museum van Buenos Aires.