De tyfoon Haiyan heeft op de Filipijnen een verwoesting veroorzaakt die de inwoners van de eilandenarchipel nog nooit hebben meegemaakt. Overlevenden smeken de regering om noodhulp, maar de autoriteiten lijken niet in staat adequaat hulp te bieden.
‘Internationale hulp moet onmiddellijk hierheen komen, niet morgen, maar nu. Dit is echt vreselijk, erger dan de hel,’ zegt de Filipijnse Magina Fernandez tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Nu de storm het land heeft verlaten, wordt duidelijk hoe groot de ravage is. Het Internationale Rode Kruis vreest dat meer dan tienduizend mensen zijn omgekomen. Het officiële dodental staat echter nog op 255. Autoriteiten hebben veel moeite om de chaos op een effectieve manier aan te pakken omdat zij zelf ook zijn getroffen en veel infrastructuur is vernietigd.
Woede
Inwoners van het zwaar getroffen Tacloban zijn woedend op president Benigno Aquino omdat die niet genoeg voor zijn inwoners zou doen.
De president verdedigt zich door te zeggen dat veel van zijn medewerkers niet meer op het werk zijn verschenen.
Het gebrek aan eten en drinken zorgt voor chaos in de getroffen gebieden. Overlevenden plunderen supermarkten en hakken in op geldmachines. Het leger wordt op de been gebracht om de plunderingen een halt toe te roepen.
Noodhulp
Ziekenhuizen kunnen de vele slachtoffers niet meer aan. In een ziekenhuis in Tacloban worden de gewonden in de gang gelegd omdat er geen bedden meer zijn.
Een van de artsen zegt niets meer te kunnen doen omdat alle medicijnen in het ziekenhuis op zijn. De Amerikanen hebben vliegtuigen naar de getroffen gebieden gestuurd om noodvoorraden te droppen. De Europese Unie heeft ook noodhulp toegezegd. Nederland heeft 2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Giro 555 is door de samenwerkende hulporganisaties opengesteld voor donaties.
Nieuwe storm
Intussen wordt alweer gevreesd voor een nieuwe storm. In het uiterste zuiden van de Filipijnen hebben de autoriteiten maandag scholen gesloten en evacuaties gelast naar aanleiding van een naderende storm.
In drie zuidoostelijke provincies zijn rampenteams in paraatheid gebracht. Het is vooralsnog enkel uit voorzorg, zeggen autoriteiten in de provinciehoofdstad Davao City, bijna 1.000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla.