De regering van Noordrijn –Westfalen heeft aangekondigd hard op te treden tegen de zelfbenoemde ‘sharia-politie’, die sinds vorige week patrouilleert door de straten van Wuppertal, een stad in de Duitse deelstaat.
De radicale moslims krabbelen intussen terug: de actie om ’s nachts door het centrum van de stad te wandelen en mensen te wijzen op naleving van de sharia was misschien niet zo’n goed idee, zeggen zij nu, schrijft de Rheinische Post.
1. Wat is dat, de ‘sharia-politie’?
De radicale moslims liepen rond met oranje hesjes met de opdruk ‘Shariah Police’. De zelfbenoemde politiegroep, die sterk doet denken aan de zedenpolitie in Iran, claimt met foldertjes een ‘sharia-gecontroleerde zone’ in de stationsbuurt in het centrum van Wuppertal.
2. Wat doen zij?
Volgens de Rheinische Post lopen de salafisten Turkse winkels binnen. Ze waarschuwen het personeel: verkoop vooral geen alcohol. De sharia-politie bezoekt ook gokhallen.
Op straat worden jongeren aangespoord zich te bekeren tot de islam en naar de moskee te gaan. Moslims krijgen dreigend te horen dat zij het zonder alcohol, kansspelen, muziek, pornografie, prostitutie en drugs moeten doen.
3. Zijn de patrouilles strafbaar?
Tegen elf mensen is een onderzoek begonnen wegens verdenking van schending van de wet op openbare bijeenkomsten. De jongeren, tussen de 19 en 33 jaar, zijn niet gearresteerd, omdat daar geen directe aanleiding voor was.
Het Duitse Openbaar Ministerie meldt dat het aanbevelen van religieuze leefregels geen strafbaar feit is, maar dat het feit dat extremistische mannen zich voordoen als politie wel verboden is. De politie doet momenteel onderzoek naar bedreiging, al dan niet met gebruik van geweld. De bevolking wordt gevraagd alert te zijn. Bij verdachte waarnemingen dienen Duitsers de politie te bellen.
4. Wat zegt en doet de Duitse politiek?
De autoriteiten zijn erg bang dat de bebaarde mannen jongeren ertoe willen aanzetten om te gaan vechten in Irak en Syrië. De Duitse regering heeft maatregelen aangekondigd. ‘De sharia wordt niet getolereerd op Duitse bodem’, zei minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken zaterdag in de krant Bild. De groep radicale islamisten misbruiken de goede naam van de Duitse politie, vindt hij.
Verschillende Duitse partijen dringen zaterdag aan om op te treden, en desnoods de wetgeving aan te passen om deze praktijken te verbieden. Intussen groeit de kritiek op de rood-groene regering van Noordrijn-Westfalen. Die zou te weinig doen om dit soort extremistische initiatieven de kop in te drukken.