Premium Lock Xi Jinping heeft op het verkeerde paard gewed

20 maart 2022Leestijd: 3 minuten
FILES - US - CHINA - RUSSIA - UKRAINE - CONFLICT - BIDEN - XI

De Amerikaanse regering heeft groot gelijk met het verwijt dat China aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat, schrijft Robbert de Witt. Mocht China Rusland daadwerkelijk te hulp schieten, dan zal het daarvoor een prijs moeten betalen.

Kort voor de Winterspelen in Peking dacht Xi Jinping een mooie slag te hebben geslagen. De Chinese leider ontving collega-autocraat Vladimir Poetin in levenden lijve en met open armen – ondanks de angst die beiden hebben voor COVID-19. Terwijl veel westerse leiders verstek lieten gaan bij de Chinese olympische pr-show, wilden Xi Jinping en Poetin graag hun diepe vriendschap en verbondenheid tonen aan de rest van de wereld.

Lees ook de column van Robbert de Witt: Geen zin in het veroordelen van Poetins oorlog

En dan toch vooral aan het Westen. Daar leefden toen al grote zorgen om de Russische halve omsingeling van Oekraïne. En vanwege de voortdurende mensenrechtenschendingen in China – denk aan de Oeigoeren, de inwoners van Hongkong en de bedreigde Taiwanezen – had ook dat land het verbruid.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.