De westerse niet-militaire maatregelen maakten vooralsnog weinig indruk op Rusland. De komende maanden zullen we zien of Rusland met zijn arsenaal doeltreffender wordt, schrijft Jonathan Holslag.
Rusland maakt zich op voor een najaarsoffensief in de Donbas, in het oosten van Oekraïne. Het verstevigt stellingen in Luhansk en meer luchtdoelraketten worden naar voren geschoven om de veroverde gebieden te beschermen. Op alle mogelijke manieren probeert het Kremlin rekruten te ronselen en voor te bereiden op de cruciale mars naar grote steden als Slovyansk en Kramatorsk. Russische wapenfabrieken draaien op volle toeren en arsenalen worden aangevuld. Zonder westerse steun verliest Oekraïne tegen het einde van de komende winter de Donbas en is het niet ondenkbaar dat Rusland van daaruit alsnog zal proberen op te rukken naar Odessa.
Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.
Om die westerse steun te ontmoedigen, heeft Rusland een arsenaal andere tactieken klaar, te beginnen bij het breken van de Europese moraal. Demoralisering van de burgerbevolking van de vijand is een belangrijk thema in de Russische strategie. Het Kremlin beseft dat de eenheid binnen de NAVO en Europa broos is. In West-Europa vindt lang niet iedereen dat dit ook hun oorlog is.
Een domino-effect in de hele Europese industrie
Rusland zal de verdeeldheid verder aanwakkeren op drie manieren: door duidelijk te maken dat deze oorlog nog héél lang kan duren, door de oorlogsvermoeide Europeaan verder uit evenwicht te brengen door bewust Oekraïense burgerdoelen te blijven viseren en door de economische onzekerheid te vergroten.
Dat brengt ons bij twee andere wapens in het Russische arsenaal voor een zogenoemde hybride oorlog: aardgas en olie. De Russische aardgasuitvoer naar Europa is nu nog maar ongeveer eenderde van de uitvoer in juli vorig jaar. Nord Stream 1 en TurkStream gingen onlangs dicht voor onderhoud, maar gaan dit najaar wellicht niet meer open.
De Nederlandse minister van Economische Zaken stelde onlangs dat de bevoorradingzekerheid daardoor niet steeds in het gedrang komt. Ze vermeldde evenwel dat schaarste de Duitse industrie hard zal treffen en dat dit voor een domino-effect in de hele Europese industrie kan zorgen. Tevens wordt gas in dat scenario 20 tot 40 procent duurder.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen