Pelosi geeft Xi een lesje democratie

03 augustus 2022Leestijd: 2 minuten
Nancy Pelosi bij het presidentiële paleis in Taiwan. Foto: ANP

In een belletje brieste de Chinese president Xi Jinping tegen zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden dat hij het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan tegen moest houden. Gelukkig ging de 82-jarige Amerikaanse parlementsvoorzitter toch op bezoek in de staat die alle steun van het Westen verdient, schrijft Victor Pak.

Onrust is er al genoeg in de wereld door de Russische invasie van Oekraïne. Moet het Westen de spanningen met China ook nog eens verhogen doordat een hoogbejaarde politica Taiwan bezoekt? Zo kan het bezoek van Pelosi als roekeloze Amerikaanse bravoure worden weggezet. Alleen is het dat niet.

Pelosi doet haar werk, wat de Chinese president niet kan begrijpen

Pelosi komt op Taiwan haar werk als democratisch gekozen Congreslid uitvoeren. De Amerikaanse overheid steunt de eilandstaat via allerlei samenwerkingsverbanden, voornamelijk op het gebied van defensie. Daar moet Pelosi toezicht op houden. Dat Xi via Biden het bezoek wilde tegenhouden, laat zien hoe weinig hij snapt van democratie. Biden heeft niets te zeggen over de activiteiten van een parlementslid.

Met het bezoek geeft Pelosi de Taiwanezen een welverdiende steun in de rug. Sinds het laatste bezoek van een Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in 1997 is China machtiger en agressiever geworden. De Chinezen willen de in hun ogen afvallige provincie inlijven. Zo staat de veiligheid van de democratische eilandstaat met 24 miljoen inwoners onder zware druk.

Het Westen moet Chinese bluf vaker negeren

In reactie op de Chinese agressie laten de Verenigde Staten hun strategie van vaagheid over Taiwan los. Joe Biden liet in mei weten dat de Amerikanen het eiland zullen verdedigen bij een Chinese aanval. Zo’n toezegging deden zijn voorgangers nooit.

Voor het Westen is het essentieel dat Taiwan vrij en democratisch blijft. Taiwan is een cruciale schakel in de inkapseling van het repressieve China. Dankzij de keten van de Filipijnen, Taiwan, het Japanse Okinawa en Zuid-Korea kunnen zij de Grote Oceaan niet domineren. Ook de economische impact van een Chinese inname zou gigantisch zijn. Taiwan is wereldwijd de belangrijkste producent van computerchips, zoals halfgeleiders.

Er zal een Chinese reactie volgen op Pelosi’s bezoek, maar voorlopig hebben de Chinezen gebluft en verloren. Het vliegtuig van Pelosi is natuurlijk niet uit de lucht geschoten, een invasie nog niet begonnen. De oude vrouw laat zien dat het Westen vaker de Chinese dreigementen kan negeren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.