Premium Lock Nu is het zaak dat Europa niet door de knieën gaat

14 september 2022Leestijd: 3 minuten
Ukrainian Troops Hoist Flag Over Recaptured Cities

Zowat de hele maand maart kostte het Rusland om de stad Izium in te lijven. Oekraïne maakte die terreinwinst in één weekend ongedaan. Nu is het aan Europa om te tonen dat het zich niet laat intimideren, schrijft Jonathan Holslag.

Ik had nooit verwacht dat Rusland zo kon blunderen en dat de Oekraïne zo snel een formidabele krijgsmacht zou bouwen. We kunnen het verloop van de oorlog nog steeds niet voorspellen. Vandaag zijn we beter voorbereid om door de winter te geraken dan we tot voor enkele weken konden hopen.

In plaats van een Russisch herfstoffensief lanceren de Oekraïners een snel en moedig tegenoffensief. De terreinwinst in Izium en het oosten van Charkiv is belangrijk. Ze maakt het hachelijk voor de Russen om alsnog op te marcheren naar Slovjansk. Daardoor wordt het moeilijk om de gehele regio Donetsk te veroveren. Rusland stelt dat de evacuatie van verloren gebied slechts een ‘hergroepering’ betreft, maar er zijn weinig aanwijzingen dat er verderop in de Donbas ook effectief wordt gehergroepeerd.

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.

Intussen rommelt het ook in Rusland

Tijdens het tegenoffensief leek Rusland met zijn artillerie en luchtsteun amper verweer te kunnen bieden. De gevreesde artillerie kwam amper in actie. Omdat de moraal van de Russen zo laag is, wordt gehoopt op een snel domino-effect. Intussen rommelt het ook in Rusland. Nationalisten reageren bitter via sociale media en spreken onverbloemd over een vernedering.

De opties om dit recht te zetten zijn beperkt. Zelfs met een mobilisatie duurt het maanden alvorens de rekruten enigszins klaar zijn en de president suggereerde zijn burgers om zich ‘te ontspannen met vrienden’. De wapenfabrieken blijven produceren en er liggen nog grote voorraden munitie, maar van de moderne raketten, type 9K720-Iskander en Kalibr, kan Rusland slechts een dozijn per maand maken. Door het Oekraïense offensief ter hoogte van Charkiv zijn noordelijke bevoorradingsroutes afgesneden. Van het vertrouwen in het Russisch commando kan nu niets meer over zijn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw