Robbert de Witt Premium Corner

Waarom Peking een liedje op de mondharmonica gevaarlijk vindt

28 september 2022Leestijd: 4 minuten

Opnieuw wordt de wurggreep om het eens vrije Hongkong strakker, schrijft Robbert de Witt. Een kinderboek, een liedje, wat hulp voor betogers: in een totalitaire maatschappij staat het voor chaos.

Taiwanezen hadden gehoopt goed te verdienen aan de groeiende stroom toeristen uit China, zo vertelde een hoteleigenaar tijdens een bezoek. Eindelijk mochten Chinezen vrij reizen naar het eiland dat volgens de Communistische Partij een ‘afvallige provincie’ is. Maar de bezoekers ­gaven amper geld uit in restaurants. Liever bleven zij ’s avonds in hun hotelkamer naar de televisie kijken. Daar zagen zij hoe politici elkaar publiekelijk in de haren vlogen en klonk zomaar kritiek op de overheid!

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Dat was en is ongehoord in China. De Partij beweert immers dat vrijheid en democratie zoals in het Westen alleen maar tot chaos leiden en niet passen bij de Chinese cultuur en geschiedenis. Maar in Taiwan en in Hongkong wonen ook voornamelijk Chinezen, dus waarom is het daar – zoals de Chinese toeristen ontdekten – dan helemaal niet zo’n chaos? Sterker, de inwoners van Hongkong en Taiwan zijn veel rijker en gelukkiger dan de Chinezen onder communistisch bewind.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.