Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Schrijnend: EU totaal afwezig in debat over regimeverandering Iran

20 januari 2023Leestijd: 4 minuten

De energietransitie verloopt traag, mede door het getreuzel met kerncentrales. Daarom heeft Europa gas- en olieproducerende landen nodig. Iran kan volgens Afshin Ellian een cruciale partner zijn als het moorddadige mullahregime ten val komt. EU-buitenlandchef Josep Borrell vestigt nog steeds zijn hoop op de nucleaire deal, een fantasie uit het Obama-tijdperk.

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De Europese Unie kan, met 500 miljoen inwoners en machtige economieën, een factor van betekenis zijn in de wereldpolitiek. Voor 27 individuele landen is het onmogelijk om een betekenisvolle rol te spelen op internationaal niveau.  Nederland bijvoorbeeld kan weinig inbrengen tegen machtsblokken als China, India, Amerika en Rusland en olieproducerende landen als Iran, Saudi-Arabië en Qatar.

De macht van Rusland berust op olie, gas en kernwapens. De gaskwestie maakt pijnlijk zichtbaar hoezeer Europese landen zich van Rusland afhankelijk hebben gemaakt. Toch verloopt de energietransitie traag. Alternatieve energiebronnen moeten gelijktijdig worden benut: waterstof, zonne-energie en kerncentrales. Intussen zien we nog nergens het begin van de bouw van kerncentrales. De oude dogma’s van milieuclubs zijn kennelijk nog niet uit de mode.

Lees ook het interview met Klimaatminister Rob Jetten:
‘We gaan weer actieve
industrie-politiek voeren’

EU moet energie-onafhankelijk worden

Rechtsom of linksom moet de EU energie-onafhankelijk worden. Dit kan eerder en effectiever als tussen de lidstaten een taakverdeling komt voor de productie van energie. In plaats van grote woorden te spreken, moet de Brusselse klimaatcommissaris Frans Timmermans zich vooral met die praktische aspecten van de energietransitie bezighouden: geen toespraken, maar daden. Dezelfde logica geldt voor het geopolitieke beleid van de Europese Unie.

Op korte termijn heeft de EU olie- en gasproducerende landen nodig. Het duurt nog een aantal jaren voordat de energietransitie is voltooid. Olie- en gasproducerende landen weten dat ze de komende jaren winst moeten maken, voordat Europa energie-onafhankelijk wordt.

Momenteel verkopen Iran en Rusland olie en gas aan China voor een lagere prijs. Afgelopen jaar exporteerde Iran gemiddeld bijna een miljoen vaten olie per dag. In december exporteerden ze nog meer. Volgens deskundigen is dat omdat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden, in tegenstelling tot de vorige regering van Donald Trump, geen stappen zet om de olie-export van de ayatollahs aan te tasten. Biden legt geen druk op landen en bedrijven die Iraanse olie kopen, hoewel hij de sancties uit de periode van oud-president Trump niet heeft willen opheffen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.