Biden blijft blunderen met immigratiebeleid

19 mei 2023Leestijd: 2 minuten
Migrants hope that without Title 42 asylum appointments will increase

Torenhoog blijft de instroom van migranten aan de Amerikaanse grens. De kans op nieuwe immigratiewetgeving om die instroom te reguleren, is nihil. President Joe Biden oogt machteloos. Het enige wat hij doet, is het plakken van pleisters. Daar win je geen verkiezingen mee, schrijft Victor Pak.

Even was er een uitweg uit het chaotische Amerikaanse grensbeleid. Dankzij de coronacrisis kon toenmalig president Donald Trump zich beroepen op de gezondheid van Amerikaanse burgers als argument om migranten direct uit te zetten. Hun asielverzoek kwam niet eens in behandeling.

Het gebruik van die regel, Title 42, leidde tot veel kritiek van Democraten. Tot president Joe Biden ermee doorging. Biden zag zich daartoe genoodzaakt, omdat hij een nieuwe immigratiegolf vreesde na het intrekken van de wet.

Immigratiecijfers blijven records breken

Na de coronapandemie ontstond die nieuwe golf alsnog. Van september 2021 tot september 2022 passeerden 2,7 miljoen immigranten de grens. Een absoluut record.

Dit jaar zou dat record zomaar kunnen worden gebroken. De cijfers verschillen nauwelijks. Afgelopen april hield de grenspolitie 211.401 immigranten aan. Deze konden onder de toen nog geldende Title 42 snel worden uitgezet. Dat is sinds deze maand voorbij. Biden aarzelde lang, voerde een juridische strijd, en trok de noodwet uiteindelijk per 11 mei in.

Immigratiebeleid gebaseerd op verouderde asielwetten

Daarmee keert het immigratiebeleid terug naar achterhaalde asielwetten. Het effect was meteen zichtbaar. Liefst 10.000 mensen staken die dag de grens over. En wie sinds 11 mei de grens oversteekt, kan direct weer een asielverzoek indienen. Tijdens de maandenlange behandeling daarvan mag de immigrant in de Verenigde Staten blijven.

Biden heeft geprobeerd de regels iets strenger te maken. Wie door andere landen reisde voor aankomst in de Verenigde Staten en daar geen asielaanvraag indiende, wordt nog steeds direct uitgezet. Alleen schieten dat soort regels in de praktijk tekort.

Immigratiewetgeving komt niet van de grond

Een structurele oplossing is bovendien mijlenver uit zicht. Al jaren halen voorgestelde migratiehervormingen in het Congres het niet, ongeacht of Democraten of Republikeinen er de meerderheid in handen hebben. Een compromis is nodig, maar onmogelijk. Zelfs een wetsvoorstel om het Title 42-beleid met twee jaar te verlengen strandde. Democraten vinden het te streng, Republikeinen niet streng genoeg.

Intussen neemt het geduld van de Amerikaanse kiezer af. Naast de economie en falend leiderschap zien zij immigratie als het grootste probleem van het land. Nog geen derde van de Amerikanen is blij met het huidige niveau van de immigratie. Veertig procent wil minder immigratie, slechts 8 procent is voor meer immigranten.

Deze cijfers vormen een politiek probleem voor Biden. Immigratie is verworden tot het zwakste punt in zijn strijd om te worden herkozen. Terwijl de kiezer het thema steeds belangrijker vindt, komt er bar weinig uit Bidens handen.