Premium Lock Israël versus Hamas: Wie in het Midden-Oosten is David en wie Goliath?

11 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
David en Goliath, schilderij Anton Robert Leinweber. Via Wikimedia Commons

De gruwelen in Israël doen Afshin Ellian denken aan het beroemde Bijbelverhaal van de Israëliet David tegen de Filistijn Goliath. Is er een parallel te trekken met het heden? ‘In het Westen was de gangbare opvatting dat Israël Goliath is en de Palestijnen David, maar de werkelijkheid is anders.’

Het verdriet van het Joodse volk is groot. In tijden van rampspoed moeten we onze toevlucht zoeken bij de oude, wijze verhalen. Zo begint het verhaal van David en Goliath volgens de Bijbel, het boek Samuel: ‘De Filistijnen bereidden opnieuw een oorlog voor. Ze verzamelden zich in Socho in Juda en sloegen hun kamp op in Efes-Dammim, tussen Socho en Azeka. Saul riep het leger van Israël op en sloeg zijn kamp op in de Terebintenvallei.’ Davids vader droeg hem op om een zak geroosterd graan en tien broden naar zijn broers te brengen. Zij zaten in het legerkamp van de Joden. De vader vroeg hem: breng mij een levensteken van je broers. De kleine David had dus een humanitaire, ongevaarlijke missie. Hij liet zijn kudde achter en ging naar zijn broers.

De Bijbel vertelt dat Israël doodsbang was voor Goliath

Aangekomen bij zijn broers hoorde David over een reusachtige Filistijn Goliath die Joden uitdaagde. Wie durfde het tegen hem op te nemen? De Bijbel vertelt dat Israëlieten doodsbang waren voor Goliath en uit angst wegrenden. Goliath vernederde Israël en joeg vrees aan. Wat daagde Goliath uit? Het Joodse volk? Het Israël van de Bijbel? Hij daagde het geloof van Joden uit.

Welk geloof? Geloof in beschaving, regels, orde en uiteindelijk de menselijkheid. Een van zijn broers geloofde eerder in de maakbaarheid van de macht, en daarom richtte hij zich tot David: ‘Hoor jij niet in de woestijn op je schapen te passen? Echt iets voor jou om met je brutale neus vooraan te willen staan als er gevochten gaat worden.’ David symboliseert juist de krachteloze uitstraling van de macht.

Koning Saul zag David. Saul was verbaasd dat een tiener, een ongetraind jongetje, meent het tegen de goed getrainde en vetgemeste Goliath te kunnen opnemen. Saul zegt tegen David: ‘Jij bent nog maar een jongen en hij is al van jongs af aan gewend om te vechten.’ David antwoordde hem dat hij altijd de kudde van zijn vader heeft gehoed, ‘wanneer er een leeuw of een beer kwam om een schaap of een geit uit de kudde te stelen, ging ik erachteraan, overmeesterde hem en redde het dier uit zijn muil’.

Hoewel hij qua uiterlijke krachtvertoning en macht niets voorstelde, geloofde hij in zijn zaak. Zijn geloof is krachtiger dan zijn fysieke kracht. Vechten doet hij met zijn geestelijke kracht, met zijn principe om een schild te zijn voor een nog zwakker wezen. Met een bronzen helm op zijn hoofd en een borstkuras trok David ten strijde. De David van Donatello, een bronzen standbeeld van David, toont daarom een kwetsbare mooie jongen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw